A Demokratikus Koalíció inflációkezelő javaslatokat tett közzé a napokban. A DK szeretné elérni, hogy a kormány az év végéig ideiglenesen csökkentse 0 százalékra, 2023. január 1-től pedig 5 százalékra az Általános Forgalmi Adót. A javaslatról Bubenkó Csabát, az Egyenlő.hu a Modern Szakszervezet elnökét kérdezte a Vasarnap.hu.

 – Hogyan látja, mennyire lehet komolyan venni a Demokratikus Koalíció javaslatát?

– Egyáltalán nem! Politikai szempontból azt lehetett tapasztalni, hogy a kormány által előterjesztett korábbi áfacsökkentési javaslatot éppen a Demokratikus Koalíció nem támogatta.

Így a mostani, 0 százalékos ÁFA ötlete éppen a Demokratikus Koalíciótól teljesen hiteltelennek hangzik.

Főleg, hogy 2010 előtt a párt elnöke Gyurcsány Ferenc, – aki akkor még más pártban politizált –, nem adócsökkentést hajtott végre, hanem megszorításokat vezetett be és megemelték az áfát.

– Gazdasági oldalról mi történt az elmúlt évek áfacsökkentései során?

– Az a tapasztalat, hogy az áfacsökkentés a gyakorlatban a multinacionális vállalatoknak, a multiknak kedvez. Példaképpen említhetném, amikor 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertéshús áfája. Ebből gyakorlatilag a vásárlók semmit nem érzékeltek. A kereskedők gyakorlatilag lenyelték az áfacsökkentés különbözetét.

 – Az általános forgalmi adó egyben fontos bevétele is az államnak, nem lenne könnyű lemondani róla.

– Pontosan így van, az ÁFA egy fontos adóbevétel, amellyel nagyon óvatosan kell bánni. Ha most adókiesést produkálunk, akkor az – meglátásunk szerint – problémát jelent a költségvetésben. Mi, az Egyenlő.hu, a modern, keresztényszociális szakszervezet vezetői és tagsága első pillanattól támogattuk az árak korlátozását az alapvető élelmiszerek esetében. Akkor is úgy gondoltuk, hogy sok kicsi sokra megy. Kattintsák meg az Egyenlő.hu oldalát a weben, és mindezt elolvashatják a kedves olvasók is. Bebizonyosodott, hogy egykor jó döntés született. A növekvő infláció óriási árnövekedést okozott volna az alapvető élelmiszerek esetében is. Ha áfa-csökkentő politika indulna be, akkor egyrészt az ársapka nem lenne garantálható, másrészről megtörténne az is, amire már az imént is utaltam.

A Vasarnap.hu teljes cikke itt olvasható.

Szerző és kép: Tóth Gábor