Szervezett bűnözők professzio­nálisan felosztották egymás között a területeket. Az embercsempész csoportok közötti súrlódásoknak pedig gyakran erőszak a vége

– mondta a Magyar Nemzetnek Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója a migránsokhoz köthető szerbiai lövöldözésekkel kapcsolatban. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint a migránsok nem szándékosan gyújthatták fel a makkhetesi erdőt, hiszen az nekik is fontos rejtekhelyként szolgál.

– A határ menti összetűzések a mexikói bandaháborúkhoz hasonlítanak. Ne feledjük el, óriási összegekről, ó­riási pénzmennyiségről van szó. Euró- és dollármilliók cserélnek gazdát, amit az embercsempészek meg akarnak védeni – jelentette ki a migránsokhoz köthető szerbiai incidensekkel kapcsolatban.

Mint ismert, az elmúlt hetekben lövöldözéseket lehetett hallani Horgoson, Martonoson, emellett kétszer is több emberéletet követelő fegyveres összecsapás volt a migránsok által megszállt, Szabadka mellett fekvő Makkhetes-erdőben. A liget kétszer kigyulladt, feltételezések szerint az erdőben táborozó illegális bevándorlók miatt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója leszögezte, ezek a nagy visszhangot kapó események zömében embercsempész csoportokhoz köthetők.

Mint jelezte, a migránsok között is vannak feszültségek, nem lehet őket homogén közösségként értelmezni. – Legalább a nemzetiség, az állampolgárság szerint elkülönülnek egymástól. A marokkóiak utálják az algériaiakat, az afgánoktól mindenki tart, velük nem közösködnek. A befogadóközpontokban korábban voltak verekedések, késelések is – emlékeztetett.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Ternovácz Áron

Kép: Havran Zoltán