Vasvári Csaba bíró ismét a kormányt támadta, ezúttal a liberális brit The Guardian hasábjain. A jogász Wikipédia-oldaláról azonban eltűnt egy szövegrész, amely segítene kontextusba helyezni Vasvári Csaba évek óta folytatott kormányellenes agitálását: a 2006-os szerepvállalását a gyurcsányi terrorban.

Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, az Országos Bírói Tanács sajtószóvivője nyilatkozott a The Guardian című liberális brit lapnak, amelynek hasábjain közölte azon véleményét, miszerint a „kormány beavatkozik a bíróságok munkájába”.

A jogász szavai végighasítottak a baloldali médián – szokás szerint.

Ilyen esetekben szokványos, hogy azok, akik nem ismerik az interjúalany nevét, rákeresnek, hogy pontosan ki is lehet a megszólaló, milyen szakmai múltja van.

Az első találatok között jellemzően Wikipédia-oldalak szerepelnek.

Vasvári immár évek óta folytatja a kormány és a bírósági szervezet ellen folyó harcát. – Nevezetesek a szakmai-politikai szerepvállalásai, ezen belül is elsősorban az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal szembenállásából adódó ügyekben való kiállásai – olvasható a bíró Wikipédia-oldalán, ahonnan azonban 2021 őszén eltűnt egy bejegyzés részlet Vasvári 2006-os szerepvállalásáról.

Mégpedig ez: „A 2006. évi őszi budapesti zavargások – különösen az MTV-székház ostroma – után több száz ártatlant helyezett önkényesen előzetes letartóztatásba, kizárólag rendőri állítások alapján. A gyanúsítottak többségét találomra fogdosták össze az utcáról vagy hurcolták el szórakozóhelyekről a rendőrök, majd rájuk fogták, hogy megtámadták őket. Vasvári döntéseit a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kivétel nélkül hatályon kívül helyezte, mint megalapozatlant.

A teljes írás a Magyar Nemzetben olvasható.

Fotó: MTI/Kovács Tamás