Újabb migránshullám figyelhető meg Európában, a befogadó országok a folyamat jelentős erősödéséről számolnak be. A Nagy-Britanniába bejutott migránsok száma a tavalyi évhez képest megduplázódott, Ciprus pedig a helyzet tarthatatlansága miatt az Európai Unióhoz fordult segítségért. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerint a probléma nem kezelhető a migránsok egy részének hazájukba való visszatelepítése, azaz az EU-ból való kiutasítása nélkül – írja az osztrák Kronen Zeitung online kiadása, amelyet a hiradó.hu ismertetett.

Az uniós statisztikák szerint a lakosság számához viszonyítva beadott menedékkérelmek messze Cipruson a legmagasabbak Európában, emiatt a nicosiai kormány már többször segítséget kért az EU-tól. A tartózkodási engedély nélküli migránsok Ciprus déli részén a lakosság mintegy négy százalékát teszik ki – jelentette a ciprusi közrádió.

A ciprusi hatóságok szerint a legtöbb menekültet embercsempészbandák szállítják Törökországból a sziget északi, török fennhatóság alatt álló részére, majd a két állam határának kevésbé ellenőrzött szakaszain csempészik őket délre, a Ciprusi Köztársaságba.

Az erősödő migránshullám Olaszországban is egyre nagyobb problémát jelent: az év eleje óta mintegy 37 ezer bevándorló érkezett az országba a Földközi-tengeren keresztül. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint ez a létszám tavaly ilyenkor 27 474, 2020-ban pedig 11 965 főre volt tehető, egyértelmű tehát a migráció növekedése.

Szintén egyre súlyosabb a migránshelyzet Nagy-Britanniában, ahol a La Manche csatornán való átkelések csaknem megduplázódtak tavalyhoz képest. Idén már több mint 20 ezer migráns kísérelte meg az egyáltalán nem veszélytelen átkelést kisebb hajókon, gumicsónakokon a La Manche csatornán – derül ki a brit kormány jelentéséből. Mindez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, amikor január és július vége között „csak” 11 300 sikeres átkelést regisztráltak.

A lap kiemeli, hogy Ausztria az Európába érkező migránsok egyik kiemelt célországa. A legfrissebb adatok szerint az év első felében 31 050 migráns nyújtott be menedékkérelmet Ausztriában, a legtöbb beadvány afgán (7325), szíriai (6680), tunéziai (3810), pakisztáni (3110), valamint indiai (2025) bevándorlóktól érkezett.

Ezzel párhuzamosan az embercsempész-szervezetek jelenléte is erősödik, Gerhard Karner osztrák belügyminiszter tájékoztatása szerint idén már csaknem 330 emberkereskedőt tartóztattak le.

A teljes cikket a hirado.hu portálon olvashatják.

Kép forrása: Hír.ma