Mintegy 9 százalékkal volt kisebb az áramfogyasztás a magyar villamosenergia-rendszerben július utolsó hetében, mint egy évvel korábban – mutatott rá a Portfolio.  A koronavírus-járvány első hullámának adatait idézik a számok.

Idén július 25. és 31. között már 8,7 százalékkal fogyott kevesebb villamos energia a magyar villamosenergia-rendszerben, mint 2021 júliusának utolsó hetében.

A teljes július havi bruttó villamosenergia-felhasználás így végül 5,6 százalékkal volt kisebb, mint a 2021. júliusi – ismertették.

A portál felidézte azt is, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások és leállások miatt 8,7 százalékkal zuhant az áramfogyasztás 2019 júniusához képest.

Az összevetés során figyelembe kell venni a hőmérsékleti adatokat is, mivel ezek erősen összefüggenek a felhasználás alakulásával: nyáron a hőmérséklet emelkedése a fogyasztás növekedését vonja maga után a hűtési igény erősödésével. 2022 júliusának átlaghőmérséklete csak 0,2 celsius-fokkal maradt el a 2021 júliusi 24,8 fokos havi átlaghőmérséklettől. a hónap utolsó hetében jelentősebb volt a negatív eltérés az egy évvel korábbiakhoz képest – írták.

A gyorsan terjedő háztartási méretű napelemes rendszerek adatait viszont nem tartalmazza a statisztika, márpedig ezek egyre nagyobb mértékben befolyásolják a hálózati fogyasztási értékeket – tették hozzá.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: villanylap.hu