Végleg elbukott a Fudan-népszavazás ügye, mivel Karácsony Gergely főpolgármester, a referendum egyik kezdeményezője megvonta a támogatását, így egyedül maradt Baranyi Krisztina. Ferencváros polgármestere azonban még mindig szeretné azt elérni, hogy helyi népszavazást tartsanak a kérdésben.

Kihátrált a Fudan-népszavazás mögül a főváros, holott Karácsony Gergely az Alkotmánybíróság májusi döntése után még azt mondta, nekik most az a dolguk, hogy megtalálják a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket a Fudan Egyetem, illetve az álláskeresési járadék ügyében – írta meg a Népszava.

Az Alkotmánybíróság az országgyűlési választások után nem sokkal döntött úgy, hogy nem lehet országos népszavazást kiírni a Fudan Egyetem ügyében, mivel az nemzetközi szerződést érintene. Ezután állt elő azzal Baranyi Krisztina, hogy a kérdésben helyi népszavazást szerveznének Budapesten és Ferencvárosban.

A lap megkeresésére Baranyi a következőképpen kommentálta a főváros döntését:

„Nagyon homályos válaszokat kapok az erre vonatkozó kérdéseimre. A legőszintébbnek az a verzió tűnik, miszerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná”.

Mint azt korábban a Magyar Nemzet is megírta: a ferencvárosi önkormányzat képviselő-testületének egy júniusi döntése értelmében a jövőben az eddigi 15 százalék helyett a lakosság tíz százaléka kezdeményezhet helyi népszavazást a IX. kerületben. A törvény szerint helyi népszavazást kezdeményezhet az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár, ami nem lehet kevesebb a választópolgárok tíz százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál. A IX. kerületi önkormányzat tehát annyira megkönnyítette helyi kezdeményezést, amennyire csak lehet.

A teljes írást a Magyar Nemzetben olvashatják.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán