A Csángóföldi Nyári Egyetemet a járványhelyzet miatt 2 év szünet után sikerült újra megszervezni augusztus 6-10. között. Az eseményt a nagyváradi Partiumi Michiel de Ruyter Tudományos Társaság szervezte, amely egy tájházzal rendelkezik a faluban. A szervezés partnerségben történt a Moldvai Csángómagyarok Szövetségével, valamint a Debreceni Egyetem Közép-Európa Kapcsolatok Központjával.

Sok előadásra került sor, többek között Szabó-Bilibók Attila, főszervező Modern polihisztorok címmel tartott előadást. Ösztönözve a jelenlévőket arra, hogy maguk is váljanak egyfajta modern polihisztorrá, hiszen a mai felgyorsult világban és információdömpingben nagyon nehéz jól tájékozódni. Ezért fontos, hogy minden egyén a lehető legszélesebb körű ismeretet gyűjtse össze a mindennapi élettel, az egészséggel, és a világ dolgaival kapcsolatban.

Kenyeres Attila, a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület képviseletében egy érdekfeszítő előadást tartott a médiamanipulációról, mindezt a nemzetközi médiában lezajlott Drakula és a „magyarországi” vámpír hisztérián keresztül mutatta be.

Katona Mária Magdolna a Nemzeti Műkelődési Intézettől érkezve, az értékőrzésről és annak átörökítéséről tartott részletes előadást. Néhány jó gyakorlatot mutatott be, illetve a hungarikum törvény történetét mesélte el, ismertetve egy sor fontos hungarikumot.

Csángó Nyári Egyetem előadása/ Forrás: szekelyfold.ma

Csángó Nyári Egyetem előadása/ Forrás: szekelyfold.ma

Végezetül Hamvas László, a Debreceni Egyetem Közép-Európai Kapcsolatok Központjának igazgatója tartott előadást a helyi értékekre épülő gazdaságfejlesztési lehetőségekről, mindezt egy esettanulmányon keresztül mutatta be, a Hajdú-Bihar és Bihar megyei Királyok útja projekt ötletétől a több éven keresztül zajló megvalósításáig.

A nyári egyetem további színfoltját a balmazújvárosi Hunor Íjász Egyesület biztosította, íjász-, és harci bemutatót tartva, de a nyári egyetem második íjászversenyére is sor került, mely ezúttal Szabó Károly győzelmével zárult.

Az esti kulturális programokról Vaszi Levente, Vrencsán Anita és a kosteleki helyi fiatalok, valamint a Zúgató zenekar gondoskodott. Ugyanakkor a székelykeresztúri Folk Társ Egyesület által működtetett Népzenetanoda diákjai is meghívást kaptak a nyári egyetemre. Az esti műsor keretében sóvidéki, udvarhelyszéki és kőrispataki zenét, illetve táncokat mutattak be a nagyérdeműnek.

A nyári egyetem programját gyógynövénygyűjtés, kosteleki kirándulás, borkóstoló, különböző workshopok és fórumbeszélgetés színesítette.

Külön érdekessége a rendezvénynek, hogy nem korosztályhoz kötött. Sok más cél mellett, a generációk közötti párbeszédre is különös hangsúlyt fektetnek a szervezők, a több mint 50 résztvevő között a legfiatalabb 9 hónapos volt, a legidősebb pedig közel 80 éves. A résztvevők többnyire Erdélyből és Magyarországról érkeztek, de Kárpátaljáról is érkezett vendég az eseményre.

Forrás és képek: szekelyfold.ma