A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke, egykori SZDSZ-es politikus azt mondta a Hírklikknek, Jakabnak egyetlen esetben van némi esélye: ha „komoly szeletet tudna kihasítani a Jobbik bázisából”.

A Hírklikk Horn Gábort kérdezte a Jobbik vesszőfutásáról, aki nem csak elemzői minőségében láthatja át az összefüggéseket, hanem saját tapasztalatából is, hiszen kényszerűen végig kellett kísérnie pártja, az SZDSZ mélyrepülését, majd megszűnését.

A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke a lapnak úgy fogalmazott: „Nem látom az időt elérkezettnek arra, hogy újabb és újabb pártok alakuljanak; a választói akarat biztosan ennek az ellenkezője:

ha van még ellenzéki szavazó – és van, hiszen áprilisban a választáson voltak kétmillióan –, akkor azok inkább kevesebb pártot akarnának, mint a mainál is többet”.

Horn szerint a Jobbik esetében még azzal is számolni kell, hogy az már eleve egy kettészakadt párt: a kiváltak létrehozták a Mi Hazánkat.

Nehezen lenne megvalósítható, hogy működőképessé tegyenek a jobboldali radikális szavazóbázist megszólító harmadik alakulatot is, jelentette ki Horn. Úgy véli, leginkább a Mi Hazánknak jó, ami történik. Az egykori politikus nem lát esélyt arra, hogy Jakabnak sikerüljön a terve – pontosabban egyetlen esetben lehetne rá némi reménye, állítja, ha komoly szeletet tudna kihasítani a Jobbik bázisából, aktivistáiból, pártszervezeteiből, hálózatából. Horn már nem látja Jakabnak a nagyon komoly vidéki bázisát sem.

A kuratóriumi elnök úgy fogalmazott az SZDSZ-re utalva:

„Nekem volt szerencsém személyesen is végigélni azt, hogy amikor egy párt nem tud önmagával békében lenni, ha a párton belül megszűnik az elemi szolidaritás, akkor az a pártnak a végét jelenti”,  s a rendszerváltó pártok közül a Magyar Demokrata Fórum és a Független Kisgazdapárt is így járt, „ők szintén a halál felé gyalogoltak” – jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy a Jobbik csinált egy nagy fordulatot Vonával; majd Vona otthagyta a pártot;

Jakab végrehajtott egy újabb középre húzódó fordulatot;

most pedig ő is ott hagyja a pártot, és jön Gyöngyösi, de Horn szerint már az önmagában is egy abszurd gondolat, hogy uniós képviselőként idehaza pártot lehet vezetni.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: 888.hu