Bár hazaárulás vádjával az elmúlt tíz évben senkit sem ítéltek el, a hazaáruló, nemzetáruló kifejezést heves politikai vitákban is használják azon személyekre, akikről úgy gondolják, hogy nem a választópolgáraik érdekében járnak el – mondta ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek. Karácsony Gergely nemrég nyilvánosságra került nyilatkozatáról. A Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: nemcsak a főpolgármester, hanem az egész baloldal évek óta szembe megy hazánk érdekeivel.

Karácsony Gergely magyar érdekekkel való szembehelyezkedése nem új keletű – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán. Ismert: a főpolgármesterről a napokban kiszivárgott egy videó, amelyen azt hitte, hogy a kijevi polgármesterrel, Vitalij Klicskóval tárgyal. A felvételen Karácsony többek között arról beszélt, drukkol annak, hogy az Európai Bizottság uniós pénzekkel zsarolja hazánkat, amennyiben nem támogatjuk mi is a szankciókat.

A Századvég jogi szakértője emlékeztetett: Karácsony Gergely 2020-ban a varsói polgármesterrel, valamint összesen 249 magyar és lengyel önkormányzattal karöltve levélben fordult az Európai Unió vezetőihez, hogy az Orbán-kormány foglyul ejtette Magyarországot, és felhatalmazás nélküli vétópolitikával béklyózza egész Európa válságkezelését. – Ezzel nagyrészt az volt a célja, hogy ha és amennyiben az EU és Magyarország nem tud a helyreállítási alapból járó összegekről megállapodni, úgy azt közvetlenül az önkormányzatok is megkaphassák – mondta.

Az alkotmányjogász ugyanakkor emlékeztetett arra is, amikor 2018-ban a hazai balliberális ellenzék EP-képviselői – a magyar baloldal egyértelmű támogatása mellett – megszavazták az úgynevezett Sargentini-jelentést, azaz az Euró­pai Parlament által Magyarországnak címzett, indoklással ellátott politikai ultimátum elfogadását.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Trenka Attila