Brüsszel feldobta a szankciós politika feliratú követ, nem mozdult sehova, és most éppen rá esik vissza. Na meg az egész európai gazdaságra. Kimondani és hallgatni is frusztráló a „mi megmondtuk előre” mondatot, de sajnos ettől még igaz – mondta el az Origónak adott interjúban Dömötör Csaba.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról is beszélt, hogy az, hogy a magyar gáztárolók saját kézben vannak, egyáltalán nem magától értetődő, ugyanis a baloldali kormányok idején ezek is külföldi tulajdonba, a német E.ON kezébe kerültek. Az Orbán-kormány döntött a visszavásárlásukról, még 2012-ben. Dömötör Csaba a rezsicsökkentésről, a baloldal állapotáról, Európa jövőjéről és az uniós forrásokról is kifejtette véleményét.

Az európai energiaválság az utóbbi időben sem csillapodott, sőt. A németeknek ősztől újabb áremelkedésekre kell számítaniuk. Ön szerint mi várható Európában az elkövetkező pár hónapban?

Életünket az az érzés hatja át, hogy olyan dolgok történnek, amelyekre senki nem gondolt volna. Csak hogy pár példát említsek:

HANNOVERBEN ELZÁRTÁK A MELEG VIZET A KÖZÉPÜLETEKBEN, NÜRNBERGBEN USZODÁKAT ZÁRTAK BE, MÜNCHENBEN SZÖKŐKUTAKAT KAPCSOLTAK LE.

A német városok gázhiányra készülnek. A háború miatti energiaválság dübörgő erővel törte rá az ajtót Európára, és a leggazdagabb országok sem tudják kivonni magukat a következmények alól. Fontos körülmény, hogy nem önmagában a háború ténye, hanem a teljesen félresiklott szankciós politika hozta a legnagyobb áremelkedési hullámot. És még nem látjuk a végét.

Nem tudjuk, lesz-e elég gáz Európában. A magyar kormánynak ilyen helyzetben kellett döntéseket hoznia.

Milyen következményekkel járhat, hogy ősztől az oroszok a Németországba irányuló Északi Áramlat gázvezetéken csak a teljes kapacitás 20 százalékát szállítják majd?

A vezeték a kontinens gázellátásának egyharmadát biztosítja. A korlátozás nemcsak Németországot, hanem Olaszországot és Ausztriát is hátrányosan érinti. Már rövidtávon is súlyosak a következmények. A gáz európai tőzsdei ára a Gazprom-bejelentések után közvetlenül 8 százalékkal nőtt. Ebből is látszik, mekkora

GALAKTIKUS TÉVEDÉS VOLT A GÁZSZÁLLÍTÁSOKAT A SZANKCIÓS POLITIKA KÖZÉPPONTJÁBA EMELNI.

A kiindulópont mégiscsak az, hogy az EU rendkívüli mértékben függ az orosz gáztól. A legerősebb gazdaságok hajtómotorjáról van szó. Amikor ezt figyelmen kívül hagyták, a valóságot zárták be egy ládikába.

Brüsszel feldobta a szankciós politika feliratú követ, nem mozdult sehova, és most éppen rá esik vissza. Na meg az egész európai gazdaságra. Kimondani és hallgatni is frusztráló a „mi megmondtuk előre” mondatot, de sajnos ettől még igaz.

Az Európai Bizottság javaslata szerint korlátoznák az egyes tagországokban a gázfogyasztást, Manfred Weber pedig gázelosztási javaslatról is beszélt. Mi erről a véleménye?

Az, hogy pont azokat az országokat büntetnék ezzel leginkább, akik az elejétől fogva felhívták a figyelmet a tévutas szankciós politikára, és egyébként sokat tettek az ellátás biztosítása érdekében. A korlátozásra vonatkozó bizottsági javaslatot ezért a magyar kormány nem támogatta, mint ahogy nem tartjuk fairnek a kötelező elosztásra vonatkozó javaslatot sem.

A teljes interjút itt olvashatják el.

Kiemelt kép: Földházi Árpád