Eddig senki sem jelentkezett be az MSZP férfi társelnöki posztjára, noha a párt tisztújító procedúrája szeptember elsején kezdődik – értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint szocialista forrásainak szavaiból az derült ki, hogy az események augusztus 20. után gyorsulhatnak fel, és még az sem kizárt, hogy a tisztségről lemondó Tóth Bertalan is ringbe száll. Közben Ujhelyi István EP képviselő egy párton belüli közösségi platform szervezésébe kezdett.

A Magyar Nemzet felidézte, volt, aki azt állította, csupán arról van szó, hogy a hosszúra nyúlt rendkívüli parlamenti ülésszak után minden lehetséges aspiráns nyaral, pihen, a családjával tölti az időt. Mások arra utaltak: a pártban tudatosan döntöttek így annak érdekében, hogy a média ne a szocialisták belső ügyeivel foglalkozzon.

A lap forrásai azt állították, hogy augusztus 20-a után Nemény Andráson kívül bejelentkezhet még a társelnöki posztra Harangozó Tamás, illetve Hiller István is. Utóbbival kapcsolatban egyesek úgy pontosítottak: Hillert inkább sokan szeretnék látni az MSZP régi-új vezetőjeként, ám ő továbbra is választmányi elnök akar maradni. Végül, de nem utolsósorban egyes forrásaink azt sem tartották kizártnak, hogy akár még Tóth Bertalan is meggondolhatja magát és elindulhat a társelnöki posztért.

A szocialisták egykori elnöke, Mesterházy Attila úgy fogalmazott, a pártban nem akarnak radikális változást, ami azonban szükséges ahhoz, hogy az MSZP a „saját haláltusáját túlélje”.

A teljes széthullásnak a jele az is, hogy közvetlenül a baloldal katasztrofális választási veresége után, áprilisban Ujhelyi István is bejelentette, hogy megpályázza a posztot, sőt jelezte azt is: a párt nevét “Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközösségére” változtatná meg.

Forrás: Pesti Srácok/MN

Kép: Kovács Attila