Az orosz külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok nem tartja tiszteletben az orosz törvényt, mert a kétszeres női kosárlabda olimpiai bajnok Brittney Griner letartóztatását és bebörtönzését jogellenes fogvatartásnak nevezte.

Grinert a Moszkva melletti Seremetyjevói repülőtéren tartóztatták le februárban, egy héttel az ukrajnai invázió előtt, mert hasisolajat tartalmazó elektromoscigaretta-patronokat találtak a poggyászában.

A 206 centi magas játékos azért érkezett Oroszországba, mert az amerikai holtszezonban az UMMC Jekatyerinburg csapatát erősítette volna, otthon a Phoenix Mercury csapatában játszik.

Az Insidethegames.biz honlap beszámolója szerint a kosárlabdázó továbbra is őrizetben van kábítószer-csempészet vádjával, bűnösnek vallotta magát, de azzal védekezett, hogy hasisolajat gyógyászati ​​célokra használta.

Az Egyesült Államok jogtalan letartóztatásnak nevezte májusban, ami azt jelenti, hogy az ügy jelenleg az amerikai kormány túsztárgyalójának a kezében van. Joe Biden amerikai elnök levelet is küldött a megnyugtatására, sőt, személyesen beszélt a leszbikus kosaras feleségével, akinek ígéretet tett, hogy mindent megtesznek párja kiszabadításáért.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a kannabisz legalizálása az Egyesült Államokban nem ültethető át az orosz jogba, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „kábítószer-függő” nemzetté válik.

Ha egy amerikai állampolgárt azért fogtak el, mert kábítószert csempészett, és ezt nem tagadja, akkor ennek a mi orosz, helyi törvényeinkkel kell arányban lennie, nem pedig a San Franciscóban, New Yorkban és Washingtonban elfogadott törvényekkel. ” – mondta Zakharova az Associated Press szerint .

Griner pere a tervek szerint július 26-án folytatódik, és ha elítélik, akár 10 év börtönt is kaphat.

2022plusz: A nemzetközi jog szerint egy idegen állampolgárnak nem az otthoni, hanem a célország törvényeit kell betartania. Akkor mit ugrálnak az amerikaiak? Kibújik a szög a zsákból: Amerika törvények felettinek tartja állampolgárait, az országát pedig “világ felettinek”. Igazi pofátlanság.

Forrás: Magyar Nemzet

(Címkép: AFP/Natalia Kolesnyikova)