Az energiaellátás bizonytalanságai, a megemelkedett energiaárak és az infláció veszélyezteti az európai gazdaságok rendes működését, az energiatározók feltöltése ezért kulcskérdés lesz a következő hónapokban – jelentette ki a magyar pénzügyminiszter Brüsszelben kedden.

Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően nyilatkozott magyar újságíróknak; hangsúlyozta, az ősz, majd a tél közeledtével egyre fontosabb kérdéssé válik, hogyan áll Európa energiabiztonsága.

A magyar energiatározók feltöltöttsége 36 százalékos – mondta, és megerősítette, hogy

a magyar kormány elindította a szükséges megrendeléseket a további energiabeszerzésekhez.

Közölte: a szakminiszterek egyrészt azon dolgoznak, hogy ne legyen pénzügyi akadálya annak, hogy a tagországok energiához juthassanak, másrészt azon, hogy miként tud függetlenedni Európa az orosz energiaforrásoktól.

Ez nem történik meg egyik napról a másikra. Erre időt kell biztosítani. A gazdaságoknak viszont addig is működniük kell. Az energiatárolókat fel kell tölteni, és fel kell készülni a téli időjárásra – fogalmazott.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország féléves munkaprogramjával kapcsolatban Varga Mihály elmondta,

Magyarország teljes mértékben támogatja azt a cseh célkitűzést, amely energiabiztonságot kíván szavatolni Európa számára.

Emellett támogatja az európai védelmi képesség, valamint a kibertér védelmének megerősítését célzó munkát is – mondta.

A pénzügyminiszter idő előttinek nevezte a háború utáni, Ukrajna helyreállítását segítő összeg nagyságrendjéről folytatott vitát, ugyanakkor azt mondta: Magyarország készen áll a támogatásra, ha további pénzügyi segítségre lenne szüksége a háborúban álló országnak.

Kérdésre válaszolva a globális minimumadó bevezetésével kapcsolatban azt mondta,

Magyarország meg kívánja győzni partnereit arról, hogy a háborús válság közepén a versenyképességet és a munkaerőpiacot nagyon komolyan érintő adóemelést bevezetni nem szerencsés.

Végezetül közölte, az Európai Bizottság folytatja megbeszéléseit Magyarországgal a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források folyósítását lehetővé tevő magyar tervről.

Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a felek az egyeztetések utolsó fázisához értek, és az ősz folyamán sikerül lezárni a tárgyalásokat, ami – mint mondta – egyszerre fontos Magyarországnak és az Európai Uniónak.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás