Háború nélkül nincs ilyen mértékű infláció ez egészen bizonyos, de ennek ellenére semmi sem indokolja az idei balatoni lángos árakat. Botos Katalin közgazdásszal az infláció nyomába eredt a Vasarnap.hu. 

 – Az infláció mennyiben az orosz-ukrán háborúnak az eredménye?

– Egyértelmű, hogy háború még nemigen volt infláció nélkül. Ha improduktív célokra kell költeni, akkor a termelésre kiáramlik a pénz, vásárlóerő lesz belőle, amellyel szemben nem áll fogyasztási árualap.

Ez akkor is így van, ha a termelést átirányítják „vajról” ágyúra, de akkor is, ha a „vaj” egy részét a háborús menekültek segélyezésére fordítják.

Hogy a jelen inflációért jelentős részben az orosz-ukrán háború a felelős az vitathatatlan. Mellesleg, a háborús pszichózis mindig tartalékok felhalmozására késztet, ami növeli a kereskedelemben a feszültséget. Ha nincs áremelés, mert nem engedélyezett, akkor hiányokhoz vezet…

 – Nálunk is ilyen hiányok jelentkeztek?

– Azokban az országokban, ahol az energiahiány áremelést okozott, természetesen, közvetlenül ez az ok. Nálunk ezt a hatást időben eltolja a kormány. Mert egyrészt nincs is akkora energiahiány, mint máshol, másrészt állami árszabályozással átmenetileg lefogja a hatást. Más szóval – részben – a kereskedőkre hárítja a veszteséget. Persze, ha ezen cégek haszna kevesebb, akkor az adó is kevesebb lesz. Így végül az államháztartás is veszít. Csúsztatottan tehát, de mindenképpen meglesz a hatás.

Az adóbevétel, ami például a jövedéki adókból is bejött volna, csökken. Így átmenetileg ez a bevétel is kevesebb lesz. Pedig nyilván meg lett volna a tervezett helye a költségvetésben.

– Más okok is állnak a megugró infláció mögött?

– Természetesen, további tényezők is vannak. Mindenekelőtt a koronavírussal együtt megjelenő gazdasági válság. Ki gondolhatta komolyan, hogy semmi következménye nem lesz annak, hogy a kormányzat támogatja a munkahelyeket, hogy teljesítmény nélkül is fizessenek bért? Hogy a vállalatok – a munkaerő megtartása érdekében – akár maguktól is tettek ilyen lépéseket. Azt helyesnek tartjuk, hogy a kormányzat támogatta a munkahelyek megtartását, csak hát a következményekkel számolni kell.

A pénz kiment, az árualap meg nem nőtt… Időben késleltetve, ez is benne van és lesz az árváltozásokban. Mindenütt, így nálunk is.

A Vasarnap.hu teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Tóth Gábor

Kép forrása: Pixabay