67 éves korában, hosszú betegeskedés után meghalt a magyar labdarúgás egyik legnagyobb legendája, Törőcsik András. A 45-szörös válogatott csatár az Újpesttel háromszor lett bajnok és háromszor kupagyőztes, elegáns cselei, szenzációs góljai örökre megmaradnak a szurkolók emlékezetében. Törőcsik az utóbbi évtizedben sokat betegeskedett, többször élet-halál közötti állapotban szenvedett, és a magyar válogatott mérkőzéseiből merített erőt. Minden idők egyik legjobb magyar csatára és egyben világsztár volt a zseniális képességű labdarúgó, akinek az életében a futball jelentett mindent.

Törőcsik András 1955. május 1-jén Budapesten született. A labdarúgást tizenkét évesen a BVSC-ben kezdte, 1974-ben igazolta le az Újpesti Dózsa. A klubbal háromszor lett magyar bajnok (1975, 1978, 1979) és háromszor Magyar Kupa-győztes (1975, 1982, 1983). Az 1983/1984-es Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) szezonban az Újpest a negyeddöntőig jutott, ahol az előző évi győztes, skót Aberdeennel szemben maradt alul. A Kesének is becézett játékos kiismerhetetlen cseleivel, parádés rúgótechnikájával vált a lila-fehér drukkerek legnagyobb kedvencévé.

Virtuóz játéka kapcsán született a legendás “Táncolj, Törő!” rigmus, egyéni megoldásait, fifikás trükkjeit még pályafutása befejezése után évtizedekkel is emlegetik a szurkolók.

A magyar válogatottal részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, 45 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett. Cselezése, helyzetfelismerése, ritmusváltásai és robbanékonysága nemzetközi szinten is kiugró pályafutásra predesztinálták, de – sokszor külső tényezők hatására – e lehetőségek töredékét sem sikerült megvalósítania. Pályafutását két nagy törés hátráltatta, az 1978-as argentínai világbajnokságon történt kiállítása, valamint 1979-es súlyos autóbalesete, amelyben megsérült a bal csípője, emiatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak a világválogatottba.

1985-ben külföldre igazolt, egy évig a francia Montpellier csapatában játszott, 1986-tól kanadai teremlabdarúgó-csapatokban (Toronto, North York Rockets) szerepelt. Hazatérése után, 1987 tavaszán a budapesti Honvédhoz szerződött, ám ott egyetlen mérkőzésen sem kapott lehetőséget. Ezután előbb a másodosztályú Bp. Volán, majd az első osztályú MTK-VM játékosa lett, de itteni második meccsén lesérült, többször nem is lépett pályára.

Pályafutását bundagyanúk árnyékolták be, nem mindig élt sportemberhez méltó módon.

“Egyszer azt mondta egy haverom, hogy minden üveg sör, amit megiszom, mínusz ezer dollárt jelent az életemből” – mondta.

2011-ben visszatért Újpestre, az egyesület utánpótlásának koordinátoraként dolgozott.

Egészségi állapota ekkor már nem volt a régi, többször volt kórházban, hol csípőműtét, hol fejsérülései miatt.

Éveken át Budakeszin, a Honvéd Rehabilitációs Intézetben ápolták miután 2014 márciusában elesett, s olyan súlyosan beütötte fejét, hogy kómába került, az operáció során vérömlenyt távolítottak el az agyáról. Később a masszőrként tevékenykedő Pintér István a velencei nyaralójában ápolta a focilegendát és segítette felépülését.

A tavalyi Európa-bajnokság szinte összes mérkőzését figyelemmel követte Törőcsik, és a magyar válogatott meccseiből merített erőt a gyógyuláshoz.

“Amikor a meccseket nézi, érezhetően jobb a kedve, a focidömping szerencsére feldobja a hangulatát. Nem akarok nagy szavakat használni, de a labdarúgás az egyik legjobb orvosság a gyógyulására.

Amikor a magyar válogatottat látja játszani, csillognak a szemei. Ha feltűnnek a nemzeti csapat meggypiros mezét viselő játékosok, rögtön mosolyogni kezd”

– mesélte tavaly Pintér István, aki hosszú éveken át segítette Törőcsik András felépülését.

Forrás: MTI

Törőcsik András/Forrás: MTI

A 2020-as év végén a korábbi kiváló labdarúgó elkapta a koronavírust, amiből teljesen felgyógyult, de később állapota rosszabbodott és végül a tüdőgyulladást már nem tudta leküzdeni a szervezete.

Az utolsó magyar világsztárként is emlegetett focistát a magyar FourFourTwo magazin a 21. helyen választotta be minden idők 50 legjobb magyar játékosa közé, többször került fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára, a legjobb eredménye a 9. hely volt.

Forrás: origo.hu

Kiemelt kép: Magyar Nemzet/MTI