Áprilisban a baloldal megsemmisítő vereséget szenvedett, részben emiatt merült fel sokakban a kérdés, hogy valójában miért is van szükség hat baloldali pártra az Országgyűlésben. A válasz viszont egyszerű és egyértelmű: a baloldali pártok így akarnak több milliárd forintot szerezni az adófizetőktől, hiszen minél több frakciójuk van, annál több pénzt kaphatnak.

A Fidesz nemrég törvényjavaslatot nyújtott be, amivel véget vetnek a baloldal pénzekkel való trükközésének, azonban ahhoz, hogy megértsük, hogyan is működött a pénzlopó rendszer, előbb meg kell vizsgálnunk a korábbi szabályozást. Ennek alapján a mindössze 57 képviselőt felvonultató baloldal havonta 256 millió forintra lett volna jogosult, ami ráadásul 60 millió forinttal több, mint az előző ciklusban. Mindezt úgy, hogy hat képviselővel kevesebb jutott be az országgyűlésbe.

TEHÁT VESZTETT KÉPVISELŐNKÉNT A BALOLDAL 10 MILLIÓ FORINTTAL GAZDAGODOTT HAVONTA.

Szintén nagy volt az egyenlőtlenség a kormánypártok és a baloldali pártok közötti eloszlásban. Míg a baloldali képviselők lebontva 4,5 millió forintot vihettek haza támogatásokban, addig a kormánypártok mindössze 2,6 millió forintot. Pedig a kormánypártok 135 képviselővel rendelkeznek, szemben a baloldal 57 képviselőjével.

A pártok költségvetési pénzből gazdálkodnak, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy évente 2,5 milliárd forintot kapnak, amely 25 százaléka egyenlő arányban oszlik meg a parlamenti pártok között, míg a maradék 75 százalékot a leadott szavazatok alapján osztják szét.

Máshogy alakul viszont a pártok parlamenti frakcióinak támogatása, mivel az egy jóval tetemesebb összeg, 30 milliárd forint négyévente. A régi szabályozás viszont azt jelentette volna, hogy a baloldali pártok ebben a ciklusban úgy kapnak 3 milliárddal több támogatást, hogy 2018 óta 800 ezer szavazót veszítettek.

A baloldal a frakciófinanszírozási szabályokat kihasználva egyre nagyobb összegekre tett szert azzal, hogy mesterségesen egyre több és több frakciót hoztak létre. Érdemes visszaemlékezni arra, hogy 2014-ben még csak három baloldali frakció volt, ez a szám nőtt 2018-ban ötre, majd mostanra hatra, vagyis kimondható, hogy gombamód szaporodnak a baloldali frakciók, de nem az eső, hanem a pénz miatt.

Kocsis Máté múlt heti parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy az ország elért eredményeinek megvédésében részt kell vennie mindenkinek, aki csak tud, így a pártoknak és a frakcióknak is. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy 3 milliárd forintot vonnának el a baloldali pártoktól és 2 milliárd forintot a jobboldali pártoktól.

A baloldali pártok természetesen nagyon nehezen emésztették meg, hogy véget vetettek a trükközésüknek, és ezzel kevesebb pénzt rakhatnak zsebre. Arató Gergely, a Gyurcsány-párt vezérszónoka szerint azzal, hogy idén nem kapnak hárommilliárddal többet, akadályozva van a munkájuk, valamint hogy még inkább akadályozzák azt, hogy a baloldal a rá szavazó választók véleményét képviselje a parlamentben. 

ÚGY TŰNIK, HA NINCS PÉNZEKKEL VALÓ TRÜKKÖZÉS, AKKOR MÁR A BALOLDALI KÉPVISELŐK ÉRTELMÉT SEM LÁTJÁK A MUNKÁNAK.

Még azzal az abszurd magyarázattal is előállt, hogy a Fidesz kényszerítette ki, hogy közös listán induljanak.

A teljes írást az Origon olvashatják el.

Kiemelt kép: MTI