Az Európai Parlament (EP) elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni indítványt, mely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek, ezzel mindkét energiahordozó biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezhet – közölte az uniós parlament szerdán.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a gáz- és atomenergia-ágazatok magánberuházásainak szerepük van a zöld átállásban, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények mellett ezért megengedi, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

Az ezt elutasító európai parlamenti indítvánnyal szemben 328 EP-képviselő szavazott, 278 képviselő mellette voksolt, és 33-an tartózkodtak. Ha július 11-ig sem az uniós parlament, sem a tagországok kormányait képviselő Tanács nem emel kifogást a bizottsági javaslat ellen, akkor a taxonómiáról szóló szabályozás 2023. január 1-jétől lép életbe.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „megőriztük az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét, megvédtük a rezsicsökkentést”.

 

osztrák környezetvédelmi miniszter

Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál az Európai Parlament szerdai döntése miatt, amellyel az uniós képviselő-testület plénuma az Európai Bizottság előterjesztésére a nukleáris- és földgázenergiát „zöld és fenntartható” átmeneti energiaforrásnak minősítette – jelentette be az osztrák környezetvédelmi, energiaügyi és innovációs miniszter.

Leonore Gewessler közleményében azt írta: „Különösen az ukrajnai háború fényében nem engedhetjük meg, hogy zöldfestő programot «működtessünk a nukleáris- és földgázenergiába való befektetések terén. Az atomenergia és a földgáz felhasználása nem járul hozzá a klímavédelemhez.”

Az osztrák miniszter azt is jelezte, hogy Bécs igyekszik további tagállamokat gyűjteni a jogi beadvány támogatásához.

Luxemburgi kollégája, Claude Turmes szerdán a Twitteren megerősítette, hogy a nagyhercegség szintén az Európai Bírósághoz fordul ebben az ügyben.

2022plusz: Igaza van ennek az osztráknak, sokkal jobb lenne a német példát követni. Le az atommal, éljenek az újra indított szénerőművek. Mert azok aztán olyan klímabarátok, hogy na! Na? De egyébként is, minek ide energia főzésre, fűtésre meg csupa ilyen hívságra. Tessék gáz helyett visszatérni a fafűtéses sparheltekhez (azok sem ellenségei a klímának, alig füstölik tele a levegőt), fűtés helyett vegyünk fel bundát, ha pedig melegünk van, vetkőzzünk gatyára. Jobb mint a gáz vagy az atom, nemde?

Megújuló energiát! Építsünk szélerőműveket és napelem-parkokat, az mindent megold. Persze csak, ha süt a nap és fúj a szél. Ha nem, hát kisnyúl…

Mellékesen elárulunk egy titkot: a szélturbinák és napelemek előállítása és végül a megsemmisítése jelentősen környezetkárosító “mellékhatásokkal” jár, de ez kit érdekel, ha zöldségeket lehet beszélni. A zöldség környezet- és klímabarát.

Csak azok nem, akik elméletileg a jó célt szolgálják. Csak igen rosszul.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd