A gyergyóditrói Jézus Szent Szíve-templom, a budapesti Lánchíd és az Országháza után most a Szent István-bazilika makettjét készítette el Mezei Imre – olvasható a Székelyhon portálon. Első makettjeit még fából, több mint húsz éve készítette, a makettek iránti érdeklődését, tehetségét édesapjától örökölte.

Munkájával egy kicsit a világot hozza el Gyergyóditróba, ahol csodájára járnak a ditrói templom, a budapesti Lánchíd, az Országháza és hamarosan a budapesti Szent István-bazilika makettjének is, ugyanis most ez utóbbi elkészítésével foglalatoskodik a hobbijának élő ditrói építőipari magánvállalkozó.

„2016-ban készítettem a ditrói templomot, majd sorra a többit, és 2021 őszén fogtam neki a legújabb makettnek, a Szent István-bazilika kicsinyített mása elkészítéséhez. Összesen megközelítőleg négy hónapot dolgoztam rajta, már csak az utolsó simítások vannak hátra” – fogalmazott Mezei Imre makettkészítő. Hozzátette, először megnézi az eredeti épület méreteit, majd arányosan lekicsinyíti, megrajzolja az alapot, majd képek alapján dolgozik. A Szent István-bazilika másának súlya kb. ötszáz kiló, húsz kilogramm elektródából van összehegesztve, több mint ötszáz vágókorong felhasználásával.

Sz.Bazilika

Helyiek és nyári szezonban turisták látogatják udvarát és járnak csodájára az elkészült műveknek. Belépőt nem kér, ki amennyit gondol, annyi adományt tesz a kerítés belső falára felszerelt dobozba. A makettek elkészítése költséges, amit főként saját bevételből fedez. „Kisebb munkákat vállalok, és ebből próbálom fedezni a költségeket. Nemcsak magam szórakoztatására végzem ezt, Istennek tetsző dolgot csinálok, úgy gondolom. A következő tervem, amit nagyon szeretnék, a kert végében a Szabadság híd lenne, a mély Dunával” – mondta még el a gyergyóditrói makettkészítő.

Albert Eszter írása a székelyhon portálon olvasható.

Fotók: Bagi József