Az Alapjogokért Központ azt közölte az MTI-vel, hogy a Delbos-jelentés („Sargentini 2.0”) – túllépve az EP hatáskörein – kifejezetten arra utasítaná az Európai Bizottságot, hogy vonja meg Magyarországtól az uniós helyreállítási alapból jogszerűen járó forrásokat.

Felidézték: az EP-s jogállamisági jelentésben, amelyet az „új Sargentini”, a szintén baloldali Gwendoline Delbos terjesztett elő, az áll, hogy „az Európai Parlament felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától”.

A dokumentum jövő héten kerül a LIBE bizottság elé és ősszel tárgyalhatja az EP plenáris ülése – tették hozzá, azzal együtt, hogy a tervezet nemcsak „csúsztatásokkal és félinformációkkal terhelt a magyar közjogi helyzettel kapcsolatban, hanem nyíltan mutatja, hogy az EP balliberális politikusai politikai árukapcsolással is foglalkoznak”.

„Az eddig is nyilvánvaló volt a jogállamisági eljárás kapcsán, hogy ideológiai okok miatt kötnek össze politikai és jogi ügyeket, de most sokkal veszélyesebb vizekre eveztek”– fogalmaztak. Az EP ezzel – folytatták – szembe menne a többi érintett elmúlt időszakban mutatott törekvéseivel, hiszen a magyar kormány és az Európai Bizottság kifejezetten az irányba tett lépéseket, hogy a megállapodás minél előbb létrejöjjön.

A megállapodás ugyanis összeurópai érdek is, mivel az elhibázott szankciós politika miatt súlyosbodó háborús infláció és gazdasági válság enyhítése az egész uniónak kiemelten fontos, ezért az EP újabb javaslata „nem az általuk szavakban sokat hangoztatott integrációt, hanem sokkal inkább a dezintegrációt szolgálja” – írták.

A közleményben az áll, hogy a politikai motiváció ugyanakkor bizonyos szempontból érthető, ugyanis az elérhető információk szerint a jelentéstervezetet – benne az uniós források megvonását – „a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) képviselőivel, valamint az OSF magyar ágenseinek közreműködésével” készítették elő.

Forrás: MTI

A címlapképen Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Varga j- unió

Fotó: MTI/Soós Lajos

Magyarellenes manőver az Európai Parlamentben – címmel erre reflektált szerdán Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán.

“Egy német zöldpárti EP-képviselő szervezésében a mai nap folyamán sajtótájékoztatón mutatták be azt a tanulmányt, amely a Magyarországot megillető EU-források 100 százalékának befagyasztását szorgalmazza a jogállamisági kondicionalitásra hivatkozva…

Tudjuk, hogy van egy olyan csoport az Európai Parlamentben, melynek programja kizárólag annyiból áll, hogy Magyarországot és a magyar embereket támadják, de mostani húzásukkal még ők is átlépték azt a bizonyos határt.

A jogállamisági kondicionalitási eljárás kapcsán jelenleg szakmai párbeszéd folyik Magyarország és a Bizottság között. Mi készen állunk a tárgyalásra és a megegyezésre.

A hungarofób szólamokon játszó EP-képviselőknek sajnos nem kenyere a szakmai párbeszéd, ezért is jelentetnek meg egy ilyen tanulmányt, amely nemcsak mélységesen sértő, de az Európai Unió legalapvetőbb értékeit is teljességgel semmibe veszi.

A magyar baloldalt is elkötelezetten támogató EP-képviselők akciója felháborító és elfogadhatatlan!”