Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 12 órától Kormányinfót tartott, amelyben tájékoztatást adtak a kormány szerdai üléséről, majd válaszoltak az újságírók kérdéseire.

A forint árfolyamingadozás kiváltó oka a háború és az erre adott válaszok, emelte ki Gulyás, hozzátéve: egész Európa a szankciók hatásaitól szenved. A miniszter leszögezte: minden piaci idegesség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek. A legfrissebb ipari termelési adatok 9,4 százalékos erősödést mutatnak, a teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál.

Gulyás szólt arról is, hogy a helyreállítási alapról szóló tárgyalások előrehaladtak, a kormány kiküldte a további javaslatait a megegyezés érdekében.

Négy fontos területen elfogadta a kormány a bizottság álláspontját:

nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya,
a bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt,
Magyarországnak az uniós források egy részét az energiafüggetlenség megvalósítására kell fordítani,
a hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggetlenség elérésére kell fordítani

Gulyás Gergely kijelentette: a kormány célja, hogy az Európai Bizottság javaslatait elfogadva a lehető leggyorsabban megállapodjon. Eközben azonban a magyar baloldal képviselői intenzíven lobbiznak azért, hogy megakadályozzák a megállapodást – jegyezte meg a politikus, megemlítve, hogy ennek a bizonyítéka az EP szerdai határozata is.

Gulyás arról is beszélt, hogy várhatóan ősszel lehet megállapodás a helyreállítási alapról. A legnagyobb akadályt az EP jelenti, ahol a magyar baloldal mindent megtesz, hogy ne jusson hozzá a megfelelő forrásokhoz. Az európai együttműködést súlyosan sértő lépéseket tesz az EP – mondta a miniszter.

A kormány meghosszabbítaná Paks1 üzemidejét

Gulyás elmondta, hogy a kormány kezdeményezi Paks1 üzemidejének a meghosszabbítását, illetve legalább évi kétmilliárd köbméterre emelik a hazai gázkitermelést, valamint a 3 gigawatt naperőmű kapacitás 6 gigawattra lesz bővítve.

Gulyás kérdésre elmondta, a gázár magassága befolyásolja leginkább a forint árfolyamát, ezért a minél nagyobb gázfüggetlenség elérésével lehet stabilizálni. A költségvetési hiányt tartja a kormány – tette hozzá.

A Belügyminisztérium 4000 határvadászt vesz fel

A migrációs helyzetről szólva Gulyás kiemelte: míg tavaly 47 ezer, addig idén 110 ezer embert kellett feltartóztatni a határon. Tavaly 431 embercsempészt, míg idén 836 embercsempészt fogtak el. A belügyminisztérium keretében határvadász egységek jönnek létre, nagyjából 4000 határvadász lesz – jelentette be a miniszter, aki szerint első körben 2200 határvadászt vesznek fel, ami tehermentesíti a katonaságot, a határvadászok alkalmazásának költségét pedig a honvédelmi alapból biztosítják. A határvadászoknak készen kell állnia az erőszakos cselekedetek kezelésére. Az éhínséggel fenyegető gabonahiány azokat az országokat sújtja majd, akik kibocsátó szerepben vannak a migrációt tekintve. Azért döntöttek a 4000 fős határvadász keretről, mert ennyi ember elegendő a katonákkal és a rendőrökkel kiegészítve, de adott esetben lehet bővítés is.

A baloldal mindig a rezsicsökkentés ellen van

A miniszter hangsúlyozta: a baloldal mindig a rezsicsökkentés ellen foglalt állást, míg a kormány szerint mindent meg kell tenni a családok támogatásáért. Magyarországnak finanszírozási nehézségei nincsenek, így egy esetleges uniós megállapodástól sem kell csodát várni – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az RFF-ről való megállapodás a családvédelmi törvény elfogadása miatt maradt el 2021-ben – mondta a miniszter.

Négynapos programsorozat várja az augusztus 20-i ünneplőket

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: lesz tűzijáték augusztus 20-án, és nemcsak tűzijáték, hanem négynapos programsorozat is lesz 20 helyszínen. 32 perces tűzijáték lesz, 4,3 kilométer hosszan lesz látható.

A kormány semmilyen államosításra nem készül a vízszolgáltatók esetében – mondta el kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Több önkormányzat jobb híján átadná a vízszolgáltató cégeiket a megemelkedett költségek miatt. Egyelőre csak megkeresések vannak.

A tárcavezető szerint a koronavírus esetszámok emelkedése miatt nem kellenek védőintézkedések, mivel minimális az emelkedés.

A kormány a család- és rezsivédelmet szorgalmazza, mások a szankciókat

A jelenlegi helyzetben a család-és rezsivédelem mellett áll a kormány, és mások továbbra is több szankcióban gondolkoznak – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Szeretnénk Európát a józan ész talajára visszavinni, de mivel kicsik vagyunk, ezért erre nem sok esélyünk van, és ezért helyben a foglalkoztatottság és a rezsiárak fenntartására koncentrálunk – húzta alá a miniszter.

Gulyás közölte, most azt próbáljuk elérni, hogy megvédjük, amit elértünk. Persze a kormány célja, hogy a fizetéseket emelje, de tekintettel kell lenni a mostani nemzetközi helyzetre.

Kiemelte: folyamatos a gáztárolók feltöltése, jelenleg 35 százalék a töltöttségi ráta. A kormány nem tart attól, hogy az unió gázembargót vezetne be, sokkal nagyobb a német félelem attól, hogy nem jutnak elég gázhoz.

Rámutatott: az infláció a visegrádi négyek közül Magyarországon a legalacsonyabb.

A tárcavezető szintén kérdésre reagálva úgy fogalmazott: Budapesten autósüldözés folyik, és bűnös embernek tekinti a főváros vezetése azokat, akik beülnek az autóba.

Forrás és címkép: Magyar Hírlap