A magyar külügyi tárca vezetője, Szijjártó Péter ismét az ultraliberális, a Demokrata Párt szócsöveként működő CNN vendége volt, a vele készült beszélgetés videóját közzé is  tette a miniszter Facebook-oldalán.

Önmagában az, hogy a riporter, Christiane Amanpour megpróbálta sarokba szorítani külügyminiszterünket, nem meglepő és nem is először történt meg. Az, hogy a féligazságokból összetákolt kérdésekre Szijjártó Péter higgadt eleganciával válaszolt, szintén megszokott dolog. A beszélgetés mégis érdekes, mert mintapéldája annak, hogyan értelmezik a valóságot a liberális megmondó emberek.

Amanpour a riporteri székben nem kérdez, hanem kérdéseivel minősít. Nem kíváncsi a válaszra, hanem kioktatna. Ha a magyar miniszter hagyná. Nem tudakozódik, hanem számon kér. Ha pedig ez az érdeke, szemrebbenés nélkül “eltekint a valóságtól”. Nem hazudik, de nem is mond igazat.

Csak néhány példa a sok közül:

Riporter: Oroszország háborús költségvetése nagyban függ az energiától. Azonban az ország jelenleg soha nem látott mértékű olajimport tilalommal szembesül, amelyet az Európai Unió vetett ki rá, néhány kivételtől eltekintve, amelyek közül Magyarország az egyik. Orbán Viktor miniszterelnök vezetése alatt Magyarország illiberális demokráciának kiáltotta ki magát, amely gyakran szembekerül nyugati szövetségeseivel, és jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal. Most az ország, amely ellenzi a további energia szankciókat Moszkvával szemben, állítások szerint egy új atomerőmű bővítésének terveivel halad előre az orosz kormánnyal. Szijjártó Péter külügyminiszter csatlakozik hozzám itt a stúdióban. Hamarosan rátérünk erre a témára is, de előbb, mivel egy szomszédos ország külügyminisztereként szemléli az eseményeket. Mit gondol, mit jelent stratégiai szempontból, hogy lassan öt hónap elteltével Oroszország megszilárdítja a keleti hódításait és talán egyre több területet szerez meg? Mit gondol, hogyan ér véget a háború?

Ezzel a “rövid” kérdéssel több baj is van. Figyeljük a szóhasználatot: “Magyarország illiberális demokráciának kiáltotta ki magát”. Ugye, hogy úgy hangzik, mintha egy banánköztársaságról beszélne? Ott szokták “kikiáltani magukat” valaminek, ahol diktatúra uralkodik. Ugyan az ellenzéki szerencsétlenek is ezt üvöltik, de attól még nem lesz igaz.

“Jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal”. Ugye tudható, hogy az eszement nyugat kötelezővé tenné, hogy mindent, ami orosz, meg kell semmisíteni. A zeneszerzők műveit, az orosz irodalmat (tíz nemzedékre visszamenőleg), kitiltani semmiről sem tehető művészeiket, és persze ellopni (befagyasztani?) minden orosz származású ember vagyonát. Azaz náluk (a népetetésnek köszönhetően) elég kimondani, hogy “Putyin” vagy “orosz” és máris fekete báránnyá válik, aki nem gyűlöl eléggé. Pedig mi nem jó, csak korrekt kapcsolatban állunk Oroszországgal, a saját érdekünkben. Csak nem gondolja komolyan bárki is, hogy ellenségei kell legyünk a világ egyik szuperhatalmának? Az egér az elefántnak?

“állítások szerint egy új atomerőmű bővítésének terveivel” haladunk. Milyen titokzatos! A sugalmazás: itt valami suskus zajlik, a magyarok titokban összefogtak az oroszokkal. Egy fenét! Nincs itt semmi állítólag, évek óta köztudott, hogy készül Paks II. Nem állítások szerint, hanem valójában. De ezt is gyanússá kell tenni valahogy – és ennek Amanpour igazán mestere.

Hosszan elemezhetnénk még az alapvetően aljas, bár formailag korrektnek látszó riporteri technikát, de minek? Aki végignézi a videót (alább látható), ezt napnál világosabban láthatja. Előkerülnek az ismert lózungok, hogy nem csatlakoztunk az olajembargóhoz (a jó európai országok viszont lelkiismeretesek és embargóznak), azt sugallva, hogy Magyarország pénzeli az oroszokat, ami persze kapitális baromság, de jól hangzik. Hogy a fehér, keresztény ukránokat befogadjuk, de a nem annyira fehér muszlimokat nem. Mintha erről lenne szó, már a kérdésben ott a megbélyegzés, a ki nem mondott rasszista vád. Meg a melegházasság és a homoszexuális párok gyermek-örökbefogadási tilalma (hogy ez miként kapcsolódik az orosz-ukrán háborúhoz, azt nehéz lenne megmagyarázni) és így tovább….

Elismerve Amanpour szakmai tudását – mert ezt kár lenne tagadni -, látható ennek a beszélgetésnek az elemzéséből is, kik ők valójában. Birodalmi gőggel átitatott globalisták, akik szemében mi jó esetben szolgák, rosszabb esetben rabszolgák vagyunk, akiknek kötelességük lenne a szent és sérthetetlen nyugati vélemény-parancsokat szó és ellenvetés nélkül végrehajtani. Náluk az igazság, vagy ha nem, akkor is. Ha gazsulálsz velük, jó fiú vagy (most éppen Lengyelország vált egyik napról a másikra mintagyerek, holott tegnap még ugyanaz az ország a Sátán birodalma volt), ha ellenszegülsz, ha más véleményt mersz megfogalmazni, a fejedet vennék.

Nagy baj van odaát, a nagy vízen túl. Nem ott, ahol a kurta farkú malac túr, hanem ott, ahol egy tehetetlen báb áll a világhatalom élén. Ahogy mifelénk mondják, fejtől büdösödik a hal, de ez ebben az esetben talán nem is igaz. Nem a fej büdös, hanem az egész hal. Azaz nem Dániában bűzlik valami, hanem az USA-ban, beleértve a globalisták függetlenobjektív szócsövét, a CNN-t is.

Ideje lenne szellőztetni. Bár az is lehet, hogy ha ablakokat nyitnának a CNN-nél, már az sem lenne elég.

Szerző: Ifj. Tóth György

(Címkép: Facebook képernyőkép)