“Valahonnan előkerült kétszázezer Balatonra vonatozó” – reagált a MÁV-START legfrissebb statisztikai adataira, miszerint a június 18-i nyári menetrendváltást követő bő két hétben a 2019-es 258 ezerhez és a tavalyi 310 ezerhez képest 458 ezren választották a vasutat a tópartra tartva. A járványhelyzet előtti azonos időszakhoz képest tehát 200 ezerrel többen váltottak jegyet balatoni járatokra. 

Június közepétől jelentős kínálatbővítést hozott a főszezoni vasúti menetrend. A rekkenő hőség és a tóparton is beinduló fesztiválszezon nagyot dobott a balatoni vonatok forgalmán. A látványosan megugró számadatokra az első teljes hónap után érdemes lesz újra ránézni, de már most világos, minden eddiginél többen szállnak, ülnek vonatra a magyar tenger irányába – kommentálta az adatokat az ITM.

A MÁV-START számításai szerint 80 százalékos forgalombővülésről beszélhetünk, amit zömében a déli part generál. Tízből hét utas Aliga és Balatonszentgyörgy közötti uticélt választ.

A vonatozók túlnyomó többsége az ország más részeiből érkezik, nekik egyre könnyebb dolguk van, hiszen még sosem indult annyi hazai városból közvetlen járat a tóhoz, mint idén. 241 ezren döntöttek a vízparton hasító IC-k mellett, a legnépszerűbb az emeletes motorvonatokkal Szobról Fonyódra közlekedő Jégmadár, amelynek kihasználtsága a 98 százalékost közelíti.

De a három évvel ezelőttihez képest megduplázódott a parti települések közötti forgalom is.

A májusi, június eleji adatok is azt mutatták, hogy már a vakáció kezdete előtt többen jártak vonattal a Balatonra, mint 2019-ben, az augusztusi csúcsszezonban. Az újabb utasszámokon még inkább meglátszik, hogy a jelentős főszezoni kínálatbővítéssel egyre kényelmesebben, gyorsabban juthatunk el a tópartra vasúton  – áll a minisztérium közleményében.

Forrás: Pesti Srácok

Kép: MÁV