Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon – írja a Magyar Nemzet.

A rendőrök igazoltatták a csoport tagjait, és a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény rendelkezéseinek megsértése, valamint közlekedési szabálysértés miatt indítanak eljárást.

Nem először zárta le az Erzsébet hidat Budaházy Györgyhöz köthető csoport. 2002-ben a baloldal választási győzelme ellen tiltakoztak, mert szerintük megkérdőjelezhető volt a szavazás tisztasága.

Tüntetés Budaháziért

Autókkal és egy kifeszített molinóval zárták le az Erzsébet hidat a Budaházy mellett tüntetők. Fotó 888.hu

A Magyar Nemzet arra emlékeztet, hogy mint ismert, Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházra ítélte idén a Hunnia-perben a Fővárosi Törvényszék. Az ítéleti tényállás szerint Budaházy György a 2007 áprilisában alapított Hunnia Mozgalomból olyan csapatot szervezett, amely az őszre várható budapesti tüntetéseken hatékonyan tud fellépni a rendfenntartást végző rendőri erőkkel szemben. Az eljáró bíró bizonyítottnak találta a bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmények vádját, az ítéletet is ennek a tükrében súlyozta, illetve szabta ki. Budaházy büntetésébe beleszámítanak az előzetes letartóztatásban töltött évek, ám csak a fennmaradt idő teljes kitöltése után szabadulhat.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom videót is tett fel a híd lezárásáról a YouTube-ra

9 óra körül mind a két irányban megindult a forgalom a hídon.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi