12 éve – a járványidőszakot kivéve – hangulatos eseménye Csíkszeredának az Ezer Székely Leány Találkozóra a környező falvakból érkező, székelyruhát viselő csoportok szekereken, illetve lóháton történő bevonulása a hargitai megyeszékhely központjába, ahol a Szabadság téren közös táncot is bemutatnak a résztvevők.

A járványhelyzet miatt 2020-ban és tavaly is elmaradt a felvonulás, ezért is váltott ki felháborodást és értetlenséget az a hivatalos bejelentés, hogy idén sem tartják meg ezt. Az alapvető indok a 2002. évi sürgősségi kormányrendelettel elfogadott, azóta nagyon sokszor módosított és kiegészített Közlekedési Törvénykönyv 71-es cikkére való hivatkozás volt, ez ugyanis tiltja a szekerek és lovasok megyei jogú városok területén való közlekedését.

A főszervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes honlapján megjelent tájékoztató szerint a rendőrség a jogszabályi tiltás miatt nem engedélyezheti a több mint 90 szekér, hintó, valamint 60-70 lovas felvonulását. Mivel a tiltás 20 éve érvényben van, a parádék viszont azután kezdődtek, ráadásul más városokban is szerveznek hasonló rendezvényeket, a hivatalos magyarázatok csak növelték a felháborodást, amelynek a legtöbben a legismertebb közösségi oldal nagy létszámú csoportjaiban adtak hangot.

A homály akkor sem oszlott el, sőt, tovább sűrűsödött, amikor a szócsatába a városháza is bekapcsolódott a közösségi oldalon, és tovább magyarázkodott: „A járványt megelőzően bizalmi alapon, jól szervezetten mindig sikerült megoldást találni a hasonló megmozdulásokra. A járványhelyzet miatt azonban folyamatosan változott a törvényességi környezet, a lehetséges buktatókra pedig a prefektus intézményének 2021. június 3-i levele is felhívta a figyelmet, szigorúbb hatósági ellenőrzéseket vetítve előre” – hangzott az indoklás, amelyből nem derült ki, hogy akkor a törvény változott-e (egyébként nem), vagy a prefektus akar valamit a jogszabályhoz még hozzátenni, mint ahogy a bíróságok tették ezt a székely zászlók ellen indított perek során.

Arról valamiért senki sem beszélt, csak a hozzászólók kifogásolták, hogy miért nem lehetett ideiglenesen, néhány órára forgalomkorlátozást bevezetni az érintett utcákon a felvonulás idejére, leállítva ott a gépkocsiforgalmat, megszüntetve ezzel a forgalom résztvevőinek veszélyeztetését. Ahogy ez történik egyébként más városokban, így például Brassóban is, ahol idén május elsején az óváros több utcáját időlegesen lezárták, hogy a népviseletbe öltözött fiatalabb és idősebb brassói férfiak (Junii Brașovului) csoportjainak hagyományos lovas felvonulását megtartsák, több mint 200 lovassal.

Az események csütörtökre felgyorsultak, ez abból is látszott, hogy alig két óra alatt teljesen megváltozott a helyzet. Mégis lesz szekeres és lovas felvonulás az idei Ezer Székely Leány Napján, a résztvevők egy lezárt útszakaszon tudnak feljutni a kegytemplom irányába, majd a somlyói nyeregbe. Korodi Attila polgármestertől megtudták, folyamatban van a gyökeres változás, és elképzelhető, hogy mégis lesz felvonulás. Alig több mint fél óra már jó hírrel jelentkezett a városvezető, mint mondta, megtörtént a megállapodás, a rendőrség a városháza kérésére engedélyezi a Decemberi Forradalom, a Márton Áron és a Szék utcák érintett szakaszainak ideiglenes lezárását a közúti forgalom elől. Így a településekről érkező lovasok csoportjai, szekerek és hintók bevonulhatnak a Szabadság térre, a járműveket a Temesvári sugárút alsó szakaszán levő üres zöldövezeten lehet hagyni. Együtt indulnak tovább a csíksomlyói hegynyeregbe a lezárt utcákon. „Az útlezárással van egy biztonság jogszabályilag is, a rendőrség ugyanakkor segít a városba érkezők irányításában is” – vázolta a polgármester, aki szerint a törvénymódosítás elengedhetetlen, mert nem lehet, hogy egy kompromisszumos, a szabályozás határát súroló módon kelljen megszervezni ilyen fontos eseményeket. Úgy értékelte, megoldást igyekeztek találni egy helyzetre, amiért senki nem hibás…

Forrás: Székelyhon.ro

(Címkép: Pinti Attila)