Ha valakinek kétségei lennének, hogy mennyire képmutató és pökhendi Brüsszel stílusa, amivel egyes uniós tagállamok kormányain a jogállamisági blablát kérik számon, akkor az alábbi történet feltehetően mindennemű kétséget el fog oszlatni olvasható a PestiSrácok portálján.

Tavaly von der Leyen és Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója hónapokon át SMS-ezett egymással, mielőtt megkötötték az 1,8 milliárd adag koronavírus elleni oltóanyag szállításáról szóló megállapodást. A bizottság első körben nem biztosította a hozzáférést az üzenetekhez, ezért Emily O’Reilly uniós ombudsman vizsgálódni kezdett és megállapította, hogy a bizottság munkatársai soha nem kérték kifejezetten az elnöki hivatalt, hogy keresse meg a szöveges üzeneteket, majd felszólította az EU végrehajtó testületét, hogy végezzen alaposabb kutatást.

A bizottság most azt állítja, hogy nem talál ilyen üzeneteket, korábban viszont azzal érvelt, hogy az ilyen típusú – általuk rövid életűnek minősített – kommunikáció nem tartozik a dokumentumokhoz való hozzáférésre vonatkozó uniós átláthatósági szabályok hatálya alá.

Vera Jourova, az EU átláthatóságért felelős biztosa megerősítette az ombudsmannak küldött levelében, hogy a keresés nem vezetett eredményre. A bizottság válaszát az ombudsmani hivatal problémásnak minősítette, a teljes elemzést várhatóan a következő hetekben teszik közzé – írja az euronews.

Emlékezetes azonban, hogy ezt a penetráns ügyintézést az a Vera Jourova vette nevére, aki örömmel parolázik a magyar baloldal Brüsszelig rohangáló kádereivel és kedélyesen egyezkedik velük arról, hogy az uniós intézmények miként büntessék Magyarországot és a magyar embereket azért, hogy nem az általuk favorizált politikai gárdának szavaztak bizalmat.

Forrás: PestiSrácok

(Címkép: euronews)