A Mandiner számolt be a Fővárosi Közgyűlésről, ahol az új parkolási rendszerről is vitatkoztak a képviselők.

Mint olvasható, heves vita előzte meg az egységes parkolási rendszer kialakításáról szóló előterjesztést, amihez még az utolsó pillanatban is több módosító indítvány érkezett. Így a kormánypártoké, amely szerint „a 2010 óta jól működő II. és VI. kerületi gyakorlathoz hasonlóan reggel 8:00 helyett 8:30-tól kellene fizetni a parkolásért Budapesten. Így a szülők nyugodtan bekísérhetik gyerekeiket az iskolába, óvodába”. Mindezt egységesen vezetnék be Wintermantelék, de egyes kerületi vezetők módosítói viszont az egyéni szabályozás irányában foglaltak állást.

A Közgyűlés baloldali többsége végül nem támogatta a Fidesz-KDNP javaslatát, de azt igen, hogy végül létrejönnek az új parkolási, egységesülő A, B, C, D zónák, valamint az egységes és dráguló tarifarendszer.

parkolási zónák

Forrás: Fővárosi Közgyűlés

A belső kerületekben 15–90, a külső városrészeken 15–100 százalékkal drágult a parkolás, ráadásul sok helyen késő estig kitolják a fizetős időszak végét. A négy várakozási zónához négy tarifa tartozik: 600, 450, 300 és 200 forint óránként. Mindezen felül megváltozik, egységesül a várakozási időtartam is. Eddig ahány kerület, annyiféle szabályozás volt, előfordult az is, hogy 3 órát lehetett csak parkolni egy parkolóhelyen, de az is, hogy reggeltől estig parkolhatott valaki a parkolóban, ha fizetett. Mostantól a D zóna kivételével csak maximum három órát lehet várakozni a fizetős parkolóhelyen.

Nagy Gábor teljes tudósítását a közgyűlésről a Mandineren olvashatják.

Nyitókép: MTI