Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter Facebook-bejegyzésben tudatta a jó hírt: hazánkat díjazták a járvány alatti sikeres kötvénykibocsájtásért és az eredményes adósságkezelésért. 

“A tavaly őszi kötvénykibocsátással Magyarország elnyerte a The Banker magazin „The Banker’s Deals of the Year Awards 2022” díját.

Az újság hangsúlyozza: Magyarország lenyűgöző időzítéssel használta ki a kedvező kamatkörnyezetet, valamint a közép- és kelet-európai országok iránti erős keresletet.

A sikeres kibocsátások mellett Magyarország idő előtt törlesztette adósságát a tavalyi év során 430 millió dollárnyi devizakötvény, valamint több mint 2 ezer milliárd forintnyi kötvény visszavásárlásával. A járvány miatt megemelkedett államadósságot már tavaly csökkenő pályára állítottuk, a bruttó hazai termékhez viszonyított arányát 76,8%-ra javítottuk.

Tavaly a Közgazdász Vándorgyűlésen már kifejtettem: ha az elmúlt tíz év gazdaságpolitikai területeit kellene osztályoznom, akkor a legjobb értékelést az adósságkezelés kapná. Ma is így gondolom, gratulálok az Államadósság Kezelő Központnak!”

Forrás: Facebook

(Címkép: origo.hu)