Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden benyújtotta javaslatát az Alaptörvény tizenegyedik módosítására. Ennek értelmében Magyarország 19 megyéjét ismét vármegyékké alakítanák. 

– A magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak. A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó, diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek – szól az Alaptörvény módosításának indoklása.

A vármegye elnevezést 2023. január elsejétől kezdve kell majd alkalmazni. 

A módosításban szerepel az a korábban már elhangzott változtatás is, mely szerint 2024-ben egy napon tartják az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. A 2019-ben megválasztott településvezetők 2024. október 1-ig maradnak hivatalban.

Forrás: portfolio.hu

Forrás: portfolio.hu

Ugyancsak kedden délután figyelt fel a sajtó arra is, hogy a jövő évi költségvetésről szóló törvényben, melyet Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtott be, szerepel egy hasonló módosítás. Ennek értelmében a frissen kinevezett kormánymegbízottak titulusa a jövőben főispánná változik vissza. 

A vármegyéhez hasonlóan a főispán is a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében vezetnék be. Ezt a közigazgatási rangot 1950-ben szüntette meg a kommunista államhatalom.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd