Véget vetnek a kormánypártok a baloldal folyamatos milliárdos trükközésének a kedd este benyújtott törvénymódosító javaslattal. A választásokon egy listán indult, majd hat parlamenti frakciót alakított baloldal hárommilliárd forinttal kerülne többe az adófizetőknek ebben a ciklusban, holott 800 ezer szavazattal kevesebbet kaptak 2018-hoz képest. A változtatás értelmében ezt a három milliárd forintot elvonják, miközben a kormánypárti képviselőcsoportok is leadnak 2 milliárdot és ezekkel az összegekkel hozzájárulnak a rezsivédelmi alaphoz.

Kocsis Máté, a Fidesz, és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője kedd este nyújtotta be a parlamentnek az országgyűlési törvény módosításáról szóló javaslatot.

A változtatás nagyrészt a frakciófinanszírozást alakítja át, ugyanis a hatályos szabályozás alapján ebben a ciklusban 6 milliárd forinttal kerülne többe a parlament működése, mint az előzőben.

A kormánypárti előterjesztés véget vet a baloldal trükközésének, nevezetesen annak, hogy egy listán indultak, de hat frakciót alakítottak a parlamentben, ezzel a kis pártoknak járó előnyöket aknázzák ki.

Ugyanis képviselő-csoportonként jár nekik működési, ellátási, bér- és cafetériakeret is.  A baloldal trükközése azért is tarthatatlan, mert miközben 800 ezer szavazót veszítettek az április 3-i választásokon 2018-hoz képest, 3 milliárd forinttal többe kerülnének az adófizetőknek.

Az egy ellenzéki képviselőre jutó ellátás összege mindig több volt, a mögöttünk hagyott négy évben egy kormánypárti frakció képviselője havonta 2,2 millió forintba került, míg egy baloldali képviselő 3,1 millióba. Ha nem változna a számítás, akkor ebben a ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,7 millió forintba, míg egy ellenzéki 4,5 millióba – vagyis majdnem kétszer annyiba – kerülne az adófizetőknek. A törvénymódosítás előterjesztői szerint ez nincs rendben, havonta képviselőnként másfél millió forint többlete keletkezne a baloldalnak, holott kevesebben lettek.

A Magyar Nemzet/Mediaworks Hírcentrum teljes cikke itt olvasható.

Kép: Parlament.hu