A magyarok úgy gondolják, az orosz–ukrán konfliktusban érintett politikusok elsősorban nem a béke előmozdítására törekednek – állapította meg a Századvég júniusi felmérésük alapján. A közvélemény-kutatás az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos lakossági véleményeket vizsgálta.

Századvég felmérése rámutat arra, hogy a fegyveres konfliktusban közvetlenül vagy közvetve érintett politikusok megítélése – a májusi adatokhoz viszonyítva – romló tendenciát mutat Magyarországon.

A kutatás szerint a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről kedvezőtlenül vélekedők aránya májusról júniusra 65-ről 68 százalékra nőtt.

A Századvég kiemeli, hogy Zelenszkij és stábja a közelmúltban több alkalommal is bírálták Magyarországot, amely szerepet játszhatott az ukrán elnök népszerűségvesztésében.

A Vlagyimir Putyinról negatív véleményt megfogalmazók tábora a vizsgált időszakban ugyan nem változott, – májusban és júniusban egyaránt a megkérdezettek 72-72 százaléka tartozott ebbe a csoportba – azonban a róla inkább kedvezően vélekedők aránya egy százalékponttal csökkent, a bizonytalanoké pedig ugyanennyivel nőtt.

A Századvég – júniusban először – az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen megítélését is megvizsgálta. Ennek fényében kijelenthető, hogy a magyarok közel fele (49 százaléka) kedvezőtlenül viszonyul Von der Leyen személyéhez, míg a politikusról pozitívan vélekedők aránya 33 százalékra tehető.

A Századvég szerint a bizottság elnökének kedvezőtlen hazai megítélése – egyebek mellett – arra vezethető vissza, hogy az orosz–ukrán háború okozta szorongatott helyzet ellenére is bejelentette, hogy Brüsszel megindítja az egyes uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben.

Közben Joe Biden amerikai elnökről kedvezőtlenül vélekedők aránya 62-ről 64 százalékra emelkedett.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Grafika: Századvég