Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) Karikó Katalin biokémikusnak adta a 2022-es Európai Feltalálói díjat. A magyar kutató eddigi életművéért, főként a Covid-vakcinákban kulcsfontosságú mRNS-kutatásaiért kapta meg az elismerést – számolt be a Forbes.

A gazdasági magazin ismertette, hogy a kitüntetést kedden vette át a magyar tudós. A díjat – amely Európa egyik legtekintélyesebb innovációs elismerése – olyan feltalálók kapják, akik kivételes tudásukkal hozzájárultak a társadalom fejlődéséhez.

„Karikó Katalin pályafutása jó példája annak, hogy a kitartó munka milyen nagyszerű dolgokat eredményez, és hogy a jól átgondolt, tudatosan végig vitt kutatási témák nem csupán a tudós, de a társadalom számára is jelentős eredményeket hoznak” – fogalmazott a díj kapcsán Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

A mostani európai díj magyar megfelelőjét, a Jedlik Ányos-díjat már korábban megkapta a magyar kutató, aki az elmúlt 2 évben számtalan más elismerésben is részesült – emlékeztetett a portál.

Forrás: Mandiner

Fotó: MTI/Cseke Csilla