A magyar parlament megtiltotta a kormánynak a globális minimumadó bevezetését. Ezzel kapcsolatban jelent meg Orbán Balázs véleménycikke a The Wall Street Journal-ben. Idézetek a cikkből:

„Az Európai Unió gazdasági krízis felé tart. A háború és a szankciók precedens nélküli kihívást okoznak: így növekvő árakat, inflációt, megugró élelmiszer- és energiaárakat, ellátásilánc-zavarokat. Ilyen helyzetben a kormányoknak muszáj saját országaik gazdasági érdekeit előtérbe helyezni és a megélhetési költségek válságával foglalkozni. (…)

Az új, globális minimumadóra vonatkozó direktíva a közép-európai gazdaságokat sújtaná leginkább, mégpedig azáltal, hogy károsítaná a kedvező adórendszereket, amely jelentős versenyelőnyt jelent ezen országoknak nyugat-európai társaikkal szemben. A visegrádi négyek gazdaságai (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország) az elmúlt évtizedben folyamatosan növekedtek. Magyarország például a költségvetési (fiskális) függetlenségét arra használta fel, hogy Európa »legbefektetésbarátabb« környezetét alakítsa ki – könnyel elérhető elhelyezkedéssel, képzett munkaerővel, befektetőbarát jogi környezettel, állami ösztönzőkkel, alacsony (9 százalékos) társasági adóval és 7,5 százalékos effektív kulccsal. 2021-ben hazánk így 5,9 milliárd eurós külföldi befektetést ért el, amely rekordnak számít.(…)

Ebben a körvonalazódó gazdasági válságban nélkülözhetetlen tehát, hogy Magyarország maga tudja alakítani költségvetési politikáját. Hogy megvédjük versenyképességünket és szuverenitásunkat, a magyar parlament megtiltotta a kormánynak a globális minimumadó bevezetését.”

Forrás: Mandiner

Kép: MTI