Az Oroszországból Németországba szállított földgáz mennyiségének csökkentése azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támadást indított Németország ellen – mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter kedden Berlinben.

A Zöldek politikusa a német iparvállalatok szövetségének (BDI) éves tanácskozásán elmondta, hogy Vlagyimir Putyin azért indított háborút Ukrajna ellen, mert az orosz „diktatórikus rezsim” fenyegető veszélyként értékeli, hogy Ukrajna a szabadságra törekszik.

Németország a lakossággal és a vállalkozásokkal, köztük az Oroszország elleni szankciókat támogató iparvállalatokkal együtt eddig szolidáris volt Ukrajnával, és ezért köszönet jár mindenkinek. Azonban az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken szállított földgázmennyiség csökkentése „új dimenzió”. A gázexport visszafogása „gazdasági támadás ellenünk”, Németország ellen – jelentette ki Robert Habeck.

Vlagyimir Putyin az „orwelli újbeszél” nyelven előadott, a háborút békének, az önkényt és a diktatúrát pedig kívánatos társadalmi modellnek beállító minapi szentpétervári beszédével is megmutatta, hogy tudatosan használja fegyverként az energiát.

Németország elleni támadása egy „mintázatba”, a Lengyelország, Bulgária és Dánia ellen végrehajtott gázexport-csökkentési műveletek sorába illeszkedik – mondta a német alkancellár.

Forrás: MTI

2022 plusz:

A napokban is az EB felháborodott közleményt jelentetett meg, mondván Oroszország zsarolásként használja az energiaexportot. Most már ott tartunk, hogy a gázcsökkentést Németország elleni támadásként értékeli a német politikai vezetés. Hiába, amint az várható volt kezdődnek a bajok, már mosás helyett nem ruhaszellőztetésről van szó, hanem a választók komfortzónájának kurtításáról, mert nem lesz elég gáz. Talán nem utólag kellene hőbörögni, hanem előre gondolkodni. Reálisan elsőként fel kellene tenni a kérdést: Ki is kezdte az energiazsarolást?

 

Nyitókép: MTI/ EPA/Pool/DPA/Roberto Pfeil