A FINA rendkívüli kongresszusán több hónapos tudományos, jogi és társadalmi előkészítő munka után egy új kategória felállítását javasolja a transzgender sportolók számára a versenysport területén, megtartva az inkluzivitást a tömegsport és hobbisport területén.

Thomas Bach, a NOB elnöke is jelen volt, aki Budapest kivételes sport iránti elkötelezettségét emelte ki, és elmondta: még nem jött el az ideje, hogy feloldják a szankciókat az orosz és fehérorosz sportolókkal szemben.

Thomas Bach Budapestet dicsérte

A Puskás Aréna rendezvénytermében megtartott FINA rendkívüli kongresszus kiemelt vendégeként érkezett a világbajnokságra az amúgy díszvendégként meghívott NOB-elnök, Thomas Bach, aki Husain Al Musallam elnök nyitószavait és Fürjes Balázs miniszter-helyettes, FINA végrehajtó-bizottsági tag felszólalását követően tartott beszédet.

Fürjes Balázs kiemelte, hogy valószínűleg az első világrekord már megszületett Budapesten azzal, hogy soha nem látott gyorsasággal, mindössze alig négy hónap alatt szervezte meg Budapest – és a vidéki vízilabda selejtezőkkel, Szeged, Sopron és Debrecen bevonásával – Magyarország a 19. FINA vizes világbajnokságot.

A szervezet vezetőségi tagjaként egy vadonatúj kezdeményezést is bejelentett, mely szerint hazánk egy különleges ösztöndíj progarmot tervez indítani a nemzetközi úszóközösség számára, hogy fiatal külföldi tehetségek tanulhassanak és sportolhassanak Magyarországon. Azt is megemlítette, hogy Budapest nem csupán 2017-ben és idén állt készen beugróként a rendezésre, de mindig készen áll, ha sportról van szó.

Thomas Bach már beszéde elején hangsúlyozta, mennyire szembetűnő az a kiemelkedő sport iránti elkötelezettség, amelyet minden egyes budapesti látogatásakor tapasztal. A magyarok kitűnő vendéglátók

és csak azért nem kíván sok sikert a rendezéshez külön, mert már az első napon látszott, hogy a világbajnokság kitűnő rendezvény lesz és inkább azt kívánja, hogy minden jelenlévő élvezze a nagyszerű rendezést.

Thomas Bach számos témát említett, például azt is, hogy a NOB és a FINA közötti együttműködést egy újabbal fejelhetné meg a két szervezet, ha a FINA csatlakozna a klímaváltozás elleni munkacsoporthoz.

Örömét fejezte ki, hogy a FINA a NOB ajánlásait betartva csatlakozott a szankciókhoz, amellyel Oroszország ukrajnai inváziója miatt az orosz és a fehérorosz sportolókat kizárja a nemzetközi versenyekről.

„Még nem jött el az idő, hogy a szankciókat feloldjuk az orosz és fehérorosz sportolók kizárását illetően, de remélem, hogy a világ mielőbb ad egy esélyt végre a békének”

– zárta a témával kapcsolatos gondolatait Thomas Bach.

FINA és a transzgender vita új fejezethez érkezett

A FINA rendkívüli kongresszusának számos témája között az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt a tudományos, jogi és versenyzői munkacsoportok tanulmányai alapján megtett kezdeményezés volt a transzgender sportolók és a női sport, valamint az inkluzivitás jegyében születő javaslatok kérdéseit illetően. A témával kapcsolatban orvosi és tudományos munkacsoportot, jogi munkacsoportot, és versenyzői munkacsoportot is felállítottak, amelyek több hónapon keresztül szakmai kutatásokat végeztek a témában.

Amerikai és Ausztrál olimpiai bajnok úszónők is kiálltak a biológiai nők fair versenyhez való jogáért

Summer Sanders amerikai úszó olimpiai bajnok, kétgyermekes édesanya és Cate Cambell négyszeres ausztrál olimpiai bajnok úszónők saját, a témában írt beszédjükben elmondták, hogy minden respektjük mellett, tiszteletben tartva a transzgender emberek saját nemükhöz való viszonyát,

a női sport és a tisztességes verseny megőrzése érdekében az a sportág érdeke, hogy a biológiailag nőnek születő nők szintén biológiailag női versenytársaik ellen mérettessenek meg.

Az egyik legfontosabb orvosi és sportélettani összegzése a témában végzett tanulmányoknak arra mutatott rá, hogy a pubertáskori hormonális fejlődés, és a biológiailag férfinak születő emberek testében felszabaduló tesztoszterontöbblet olyan jelentős átalakulást és fizikai előnyt jelent a női test fejlődésével szemben, amelyet tesztoszteron szupresszióval nem lehet kiegyenlíteni. A különbség ugyanis a tüdőkapacitásban, a szív méretében, az izmok átmérőjében, a végtagok nagyságában és még oly sok mindenben megmutatkozik. Ezért nem létezhetnek valójában egyenlő feltételek a nők és a férfiből nővé átalakuló transzgender nők versenysportjában.

A FINA ezért a fair verseny megőrzése és tiszteletben tartása érdekében javasolni fogja, hogy egy úgynevezett új kategóriát is bevezessenek a jövőben a transzgender sportolók számára.

Al Mussalam elnök a tudományos kutatások és munkacsoportok prezentációja után azt is kezdeményezte, hogy újabb munkacsoport foglalkozzon az új kategória kidolgozásának részleteivel, és azt is kiemelte, hogy a hobbi és tömegsportban ugyanakkor az inkluzivitás rendkívül fontos, ott minden tehetséges és sportolni vágyó embernek van helye.

Csisztu Zsuzsa / Mandiner

Kiemelt kép: fina-budapest2022