Június harmadik hétvégéjén van apák napja, amely egyre elterjedtebbé válik Magyarországon is, kiváló alkalmat adva arra, hogy fókuszba kerüljenek családunk férfitagjai is. Annál is inkább, mivel sajnos ma hazánkban minden tizedik gyermek apa nélkül nő fel, pedig a válások – és ezzel együtt az apátlanság – egy jelentős része megelőzhető lenne. Léder László pszichológussal, az Apa Akadémia alapítójával és a Csendes Apa-forradalom szerzőjével készített interjút a vasarnap.hu, melyből szemlézünk.

Az elmúlt évtizedekben Magyarország is fokozatosan apátlan országgá vált. – mondta a szakember. Mivel egyre nagyobb arányban születnek gyerekek nem házastársi kapcsolatokban is, ezért a hivatalos válási adatok nem tükrözik a valóságot. Hozzáteszem, sok elváltan élő, de papíron el nem vált családot is ismerek.

A legnagyobb teher az apai munka-magánélet egyensúly hiánya. Különösen a kisgyermekes férfiakat érinti a túldolgoztatás problémája. Emellett nálunk is erőteljesen megjelent az apákra nehezedő kettős elvárás: legyél jó férj, szerető apa, de tartsd el az évekre egykeresőssé vált családot is.

Másik probléma a válások magas aránya. Nagyon sok válás visszafordítható lenne megfelelő támogatással. A harmadik apátlanító tényező maga a válási gyakorlatunk. Ezen sürgősen változtatni kell, mert most termeljük ki az újabb apátlan generációkat.

Fontos, hogy az apa először is merjen, sőt akarjon segítséget kérni! A legnagyobb segítséget a társunk és a családunk jelentheti. Csapatmunkában újra kell gondolni az életmódunkat, a lehetőségeinket, a családi munkamegosztást! Általában sokkal több mozgásterünk van, mint gondoljuk. Sok apát ismerek, akik újra tárgyalták a munkaszerződésüket vagy egyszerűen türelmet és rugalmasságot kértek a munkáltatójuktól.

Inkább az a jellemző, hogy a férfiak többsége nem mer, vagy nem akar változtatni, inkább beleáll a lehetetlen helyzetekbe is, ami végül mindenkinek rossz lesz. Sok jó példát látok, de ehhez merni kell kimondani: ez így nem fog menni, ezt így én nem bírom, időt kérek, segítségre van szükségem.

Azt látom, hogy a magyar családok érzékenyek erre a témára. Csak meg kell pendítenem az apai-anyai szerepek kérdését és az emberekből dől a szó. Óriási a változás, évről évre nagyobb a változó apai szerep elfogadottsága és egyre természetesebb, ha történetesen egy apa marad otthon a gyermekeivel, nem az édesanya. A másik oldalon a rendszereink csak lassan mozdulnak: az apák ma is túl sokat dolgoznak, az 5 napos apai szülési szabadság felett pedig eljárt az idő.

Forrás: nlc

Forrás: nlc

Mert az apák jelenléte a családokban elemi fontosságú. Ahogy az anya, úgy az apa szerepe is megkérdőjelezhetetlen a gyermekek számára. Édesapával és édesanyával kerek a világ. Akkor is, ha az apák – a szaporodó válások hatására- sokszor kiszorulnak ebből a szerepből. Kiszorulnak a családból, mert a válások során – nagyon sok esetben – nem csak az egykori hitvestől, de a gyerekektől is eltávolodnak.

A válási gyakorlatban most remélünk változást, mivel 2022. január 1-től könnyebbé vált a közös szülői felügyelet igénylése. Sok vállalat vezetett be az elmúlt években jelentős apai támogatásokat. És talán a legfontosabb,

a mostani fiatal apák már tudatosan szeretnének elég jó apák lenni.

Azt kell, hogy mondjam, hogy óvatos optimista vagyok. Jó irányba haladunk, de nagy munka vár még ránk.

2022Plusz: Apák Napján azt kívánjuk, hogy minél több férfinak legyen ereje, hite, kitartása és bátorsága vállalni és megtapasztalni az életbe vágóan fontos (édes) apaságot.

Forrás: vasarnap.hu/hirado.hu

Kiemelt kép: Pixabay