Az árstop védekezés a háborús infláció ellen, a baloldali pártok azért támadják, mert külföldi érdekeket szolgálnak. Többek között erről is beszélt ifj. Lomnici Zoltán az Origónak adott interjújában.

Lomnici elmondta: Brüsszel ideológiai alapon hoz intézkedéseket: nem hajlandó tudomást venni a valóságot, és nem képes felfogni, hogy a szankciók nem működnek. Az eddigi szankciós politika eredménye – többek között – az orosz olajexport-bevételek drasztikus megemelkedése, mely csak ezen a területen havonta több milliárd dollár pluszbevételt jelent Oroszországnak. Ennél azonban sokkal tragikusabb, hogy politikai és gazdasági értelemben is egy átjáróházzá vált, kiszolgáltatva a vezetését és a társadalmakat Unión kívüli lobbicsoportoknak, spekulánsoknak és politikai érdekkörüknek.

Ez különösen a Barroso-, Juncker-, Tusk- és Weber-félék történelmi bűne, amely megbocsáthatatlan és elfogadhatatlan.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy míg az európai gazdaság belerokkan az energia területén bevezetett büntetőintézkedésekbe, a háztartásokat pedig sokkolják a megnövekedett rezsiköltségek, addig Oroszország számára új piacok nyílnak meg, ahol jobb feltételekkel tudja értékesíteni energiahordozóit. A szankciók tehát jobban fájnak a szankcionálónak, mint annak, akit azokkal büntetni kívánnak.

Ennek ellenére a brüsszeli bürokraták továbbra is folytatni kívánják értelmetlen politikájukat, és következő lépésként már a gázembargó bevezetését fontolgatják, amely még az orosz kőolaj importjának betiltásánál is súlyosabb; beláthatatlan következményekkel járna Európára és az európai háztartásokra nézve. A brüsszeli döntések mögött, melyek ellehetetlenítik a béke létrejöttét, újfent

Soros György és azon pénzügyi körök érdekeinek feltétlen kiszolgálása húzódik meg, melyek a háború elhúzódásában érdekeltek, hiszen ennek következtében jelentős extraprofitra tudnak szert tenni.

Ebből kifolyólag nem véletlen, hogy az amerikai tőzsdespekuláns az olasz miniszterelnöknek küldött levelében még súlyosabb szankciók bevezetését szorgalmazta, fia, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnökhelyettese pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy „az EU-nak olaj- és gázembargót kell bevezetnie”.

Brüsszel elhibázott energiapolitikája, az értelmetlen szankciók és a háborús infláció következtében Európában drasztikus mértékben megemelkedtek az üzemanyagárak. Több tagállamban az 1000 forintot is meghaladja a benzin literenkénti ára, így ha hazánkban is a világpiaci körülmények érvényesülnének, abban az esetben a magyar autósoknak havi szinten több tízezer forinttal emelkednének a kiadásaik.

Az árszabályozó intézkedésnek köszönhetően azonban Európán belül hazánkban a legalacsonyabbak az üzemanyagárak, mely a mindennapok során hatalmas segítséget nyújt a magyar családoknak. Mindez a kormánynak azt a háború kitörése óta következetesen hangoztatott álláspontját tükrözi, miszerint minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg.

A családok védelme mellett azonban a szabályozás számos járulékos pozitív gazdasági hatást is gyakorol: egyebek mellett ösztönzi az élelmiszer-kereskedelmi forgalmat, illetve inflációcsökkentő és további termékkörökre kiható, drágulásfékező hatása is van.

Arra a felvetésre, hogy a magyar baloldal folyamatosan támadja az árstopokat, miközben az intézkedés magyarok millióinak segít, ezt mondta Lomnici:

A baloldal válságkezelési stratégiája kormányzásuk alatt is a külföldi érdekek kiszolgálására és a megszorításokra épült. Ennek bizonyítéka, hogy

az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt a magyar háztartások fizették a legmagasabb rezsiköltségeket Európában.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje korábban „felelőtlen lépéseknek” nevezte a polgári-nemzeti kormány magyar családokat védő intézkedéseit, Gyurcsány Ferenc pedig úgy fogalmazott, hogy „lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon”.

A mostani helyzetben tett megnyilatkozásaik is illeszkednek ebbe a gondolkodásmódba, mely a globális pénzügyi érdekek és a multinacionális vállalatok feltétlen kiszolgálására épül a magyar emberek érdekeinek védelme helyett.

Ez ismételten visszaigazolja azokat a jogos félelmeket, hogy kormányra kerülésük esetén lehetetlen élethelyzetbe hoznák a lakosságot, ami politikai hovatartozástól függetlenül mindenkit érintene.

Forrás és teljes cikk: Origo

Kiemelt kép: 2022Plusz