A vétójog teljesen értelmezhetetlen, hiszen Európa vezetőinek döntései egyhangúságot írnak elő-fogalmazott a minap a magyar kormányfő.

Így hát az is teljesen értelmezhetetlen, hogy az EU néhány parlamenti képviselője petíciózik a vétójog ellen. Csak néhány jól ismert Orbán fóbiában szenvedő név: Daniel Freund, Guy Verhofstadt, Sven Simon, Spinelli-csoport elnöke, Domenec Ruiz Devesa. Az aláírásgyűjtést Orbán Viktor fotójával jelentették meg.

„A vétó nem demokratikus. Ez megakadályozza Európa egységes fellépését. Ennek nagyon konkrét negatív hatásai vannak mindannyiunk számára.

Ezt meg kell szüntetni!” – ez áll abban felhívásban, amelyben európai parlamenti képviselők buzdítanak a petíció aláírására az uniós vétó lehetősége ellen, amihez a magyar miniszterelnök – Oroszország elleni uniós szankciókat gátló – vétóit hozzák példaként. A petíció címe: „Állítsuk meg Orbán EU-val szembeni zsarolását!”

Felhozzák, hogy a lengyel-magyar tengely egymást támogatja a vétópolitikában, a lengyelk akadályozzák a minimáladó bevezetését, Orbán meg egyenesen Putyin és Kína embere, akit emezek megfordítottak és most az Unióra tüzel!

Az Európai Unió egy érdekközösség, ahol mindenkinek meg kell találni a számításait. Addig kell demokratikus egyeztetéseket folytatni, míg ez nem jön össze. Persze egyszerűbb lenne egy föderalisztikus diktatúra, ahol ilyen verhofstadtok hoznak mindenkire érvényes döntéseket.

Orbán Viktornak Magyarország az első. Európában  pedig addig van esélye a demokráciának, míg egy win-win szövetség és nem Európai Egyesült Államok.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda