Bár itthon a katolikus templomokban vasárnap tartanak különösen szép ünnepi miséket, az egyház hivatalosan csütörtökön, azaz ma ünnepli Krisztus Szent Teste és Vére ünnepét, vagyis Úrnapját. A főünnep tele van gyönyörű szimbólumokkal és szép hagyományokkal.

Az Úr Szent Testének és Szent Vérének főünnepe a katolikus egyházban az oltáriszentség ünnepe: a katolikus hit szerint a Jézus által az utolsó vacsorán alapított szentségben (a szentmise során, az átváltoztatáskor) a kenyérből valóságosan Krisztus teste, míg a borból valóságosan Krisztus vére lesz. A Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön megtartott ünnepet épp azért alapította közel nyolcszáz évvel ezelőtt IV. Orbán pápa, mert egyes eretnek csoportok kezdték vitatni Jézus reális jelenlétét az eucharisztiában.

Az ünnep célja akkor és azóta is az eucharisztikus Jézus melletti ünnepélyes hitvallás, amelynek az alkalomra írt imádságokon kívül a leglátványosabb eleme a körmenet. Úrnapján (illetve az azt követő vasárnapon) a hívek az oltáriszentséget kezében hordozó pap vezetésével kilépnek a templomból és felmutatják településüknek hitük szent titkát: a velünk élő Jézust. Hasonlóra csak húsvétkor, a feltámadást ünneplő körmenet során kerül sor.

A körmenet, melynek során a cél Jézus felmutatása a világnak, s a világ hódolata Jézusnak, az idei évben különösen erőteljes szimbolikával bír. A processzió négy, ünnepélyesen feldíszített, a négy égtáj felé forduló oltárnál áll meg, melyeknél a pap az evangéliumból olvas fel részleteket, majd pedig szentségi áldást ad a közösség tagjainak.

Ez az áldás hagyományosan oltalmat kér a természeti csapások és a háborúk ellen

Európában hosszú évtizedek teltek el anélkül, hogy utóbbira valós, közeli veszélyként gondoltak volna a hívek, miközben keresztet vetettek.

A világjárvány miatt végül 2021-ben sorra került budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus friss erővel emelte a magyar katolikusok tekintetét az oltáriszentségre. Sokak számára volt életre szóló lelki élmény a NEK egyik kiemelkedő eseménye, a Budapest belvárosán áthaladó, szombat esti eucharisztikus körmenet, melyen a hívek százezres nagyságrendben vettek részt. A cél akkor is az volt, ami ezen a hétvégén is:

felmutatni a városnak és a világnak azt, aki reményt és jövőt ad.

A kongresszus után most kerül sor az első úrnapjára, amely a felfrissült magyar egyház számára a hitbéli lendület megújítását is jelentheti.

Forrás és teljes cikk: mandiner.hu

Kiemelt kép: forrás: vaciegyhazmegye.hu