Vége a baloldal folyamatos milliárdos trükközésének, a Fidesz jövő héten törvényjavaslatot nyújt be a frakciók finanszírozásának szabályaival kapcsolatban.

A baloldali pártok gyakorlatilag osztódtak annak érdekében, hogy minél több frakciójuk lehessen, és így minél több pénzt rakhassanak zsebre. Az LMP például egy Gyurcsány Ferenccel kötött paktum miatt örökölt egy helyet a DK-tól, és csupán ennek köszönhető, hogy frakciót tudtak alapítani. Jakab Péter, a Jobbik bukott elnöke sem véletlenül ragaszkodik a frakcióvezetői poszthoz: a nagy pénzek ugyanis a frakcióban vannak, nem a pártban.

A Fidesz elsöprő áprilisi választási győzelmét követően kiderült, amit már régóta lehetett sejteni: a baloldal csupán azért indult közös listával, hogy maximalizálni tudják a pénzekkel való trükközést. Remek példa erre az LMP, amely nem a szavazók akaratából alakíthat saját frakciót, hanem azért, mert Gyurcsány Ferenc pártja egy helyet átengedett nekik, így lett meg a frakcióalakításhoz szükséges öt képviselő.

Összességében a régi szabályozás azt jelentette, hogy a mindössze 57 képviselőt felvonultató baloldal havonta 256 millió forintra volt jogosult,

ami azért is érdekes, mert a korábbi választási ciklusban hattal több képviselőjük volt az országgyűlésben, most mégis 60 millióval többet kapnak.

Így lehetett az, hogy egy baloldali képviselőre lebontva 4,5 millió forint támogatás jutott havonta, míg egy kormánypártira mindössze 2,6 millió forint.

Itt érdemes emlékezni arra, hogy a kormánypártok 135 képviselővel rendelkeznek, míg a baloldal csupán 57-tel.

A Fidesz jövő hétre tervezett törvényjavaslata révén viszont ebben a ciklusban 3 milliárd forinttal csökken a baloldal, illetve kétmilliárd forinttal a kormánypártok frakciójának támogatása. Mint ismert, a pártok 1990 óta költségvetési pénzből gazdálkodnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pártok éves szinten 2,5 milliárd forintot kapnak, amely 25 százaléka egyenlő arányban oszlott meg a parlamenti pártok között, míg a maradék 75 százalék a leadott szavazatok alapján.

Ettől viszont lényegesen eltér az, hogy a frakciók támogatása miként alakul, mivel ennél jóval tetemesebb összeget, nagyjából 30 milliárd forintot kapnak négyévente. Most viszont rendkívül aránytalanul alakult a pénz elosztása, hiszen ahogyan Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is kiemelte, a 2018 óta 800 ezer szavazót vesztett baloldali pártok 3 milliárddal többet kaptak volna ebben a ciklusban.

A háború, az energiaválság és a kockázatos brüsszeli politika veszélyezteti a háztartások rezsiköltségeit. Most az a legfontosabb, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát, és az a legfontosabb, hogy megvédjük a magyar családokat az elszabaduló energiaáraktól, ezért rezsivédelmi alapot hozott létre a kormány. A mi álláspontunk szerint ehhez az alaphoz hozzá kell járulniuk a pártoknak is legalább azzal a hárommilliárd forinttal, amennyivel többe kerülnének a parlamenti frakcióik a következő években

– fejtette ki Kocsis Máté.

Ha viszont minden úgy maradt volna, ahogy korábban, akkor a parlament működése a mostani ciklusban, vagyis 2022 és 2026 között, összesen 6 milliárd forinttal került volna többe, ami ezekben a háborús időkben rengeteg pénz.

A baloldal trükközésének a lényege az volt, hogy sok kis pártot hoznak létre, összesen hat frakciót alakítottak, így pedig nyilvánvalóan a pénz mértéke is növekedik, ha a számokat összeadjuk.

A változásokat követően viszont a DK-frakció 21 millió helyett 9-et, a Momentum 18 millió helyett 7,6-ot kap, akárcsak a Jobbik és az MSZP, mivel az ő frakciójuk méretben megegyezik a Momentummal. A Párbeszéd 16 millió forint helyett 6 milliót kap, az LMP, amely csak Gyurcsány Ferenc miatt tudott frakciót alakítani, pedig 15 millió helyett 5,7 millió forinthoz jut, ami 5,7 millióval így is több a kelleténél.

A Jobbik helyzete különösen érdekes, hiszen a párt a megszűnés szélére kerül, de mivel még frakciót tudtak alapítani ebben a ciklusban, így havi szinten 7,6 millió forintot kapnak. Mint ismert, a baloldali pártban nemrég puccs történt a parizeres Jakab Péterrel szemben, amelynek következtében néhány órával az elkerülhetetlen leváltása előtt ő maga mondott le közösségi oldalán. Jakab viszont a Jobbik frakcióvezetőjeként 3,6 millió forintot kapna. Ráadásul ő döntene a költségvetési pénzek elosztásáról is, ezért ragaszkodik foggal-körömmel a pozícióhoz.

Origo

Kiemelt kép: Kontra