Az ellenzéki összefogás népszerűsége 10 százalékponttal, 35-ről 25 százalékra csökkent az április 3-i országgyűlési választások óta eltelt időszakban, miközben a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat – világít rá a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása.

A felmérés feltérképezte, hogy a politikai szempontból aktív magyarok – önbevallásuk szerint – mely politikai erőt támogatták április 3-án, illetve jelenleg melyik párttal szimpatizálnak, majd összehasonlította az eredményeket.

A KORMÁNYPÁRTOK TÁMOGATOTTSÁGA ÉRDEMBEN NEM VÁLTOZOTT AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN, A JOBBOLDALI TÁBOR SZILÁRDNAK TEKINTHETŐ.

A felmérés rámutat arra, hogy – önbevallása alapján – a válaszadók 52 százaléka szavazott a Fidesz–KDNP szövetségre április 3-án, 51 százalékuk pedig

JELENLEG IS A KORMÁNYPÁRTOKAT TÁMOGATNÁ EGY MOST VASÁRNAP TARTANDÓ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSON.

Ezzel szemben a balliberális tömb népszerűsége – a korábbiakban megindult tendenciát folytatva – tovább zuhant. Míg a politikailag aktív magyarok 35 százaléka – önbevallása szerint – áprilisban az ellenzéki összefogásra adta a szavazatát, addig

NAPJAINKBAN PUSZTÁN 25 SZÁZALÉKUK SZIMPATIZÁL AZ EGYESÜLT BALOLDALI ERŐKKEL, AMELY 10 SZÁZALÉKPONTOS ZSUGORODÁST JELENT A BALLIBERÁLIS SZAVAZÓTÁBORBAN.

AZ ÖSSZEFOGOTT BALOLDALI TÖMB AZ ÁPRILISBAN RÁJUK VOKSOLÓK TÖBB MINT NEGYEDÉNEK TÁMOGATÁSÁT ELVESZÍTETTE.

A Századvég szerint a jelenség feltételezhetően azzal magyarázható, hogy

a baloldali pártok – az orosz–ukrán konfliktus, és az ennek következményei által felfokozott politikai-gazdasági helyzetben is – saját belső válságukra és nem a magyar emberek jövőjét meghatározó kérdésekre fókuszálnak, amely jelentős kiábrándulást okozott a balliberális szavazók körében.

Forrás: Századvég

Forrás: Századvég

Egyebek mellett komoly konfliktus robbant ki Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt körül a kampánypénzekkel történő elszámolás kapcsán, a Demokratikus Koalíció és a Momentum közti feszültségek miatt május végén elmaradt a fővárosi közgyűlés ülése, továbbá a Jobbik elnöke, Jakab Péter a saját párttársai nyomására lemondásra kényszerült a pártelnöki tisztségből. Miközben a baloldali erők figyelmét ehhez hasonló technikai, illetve hatalmi konfliktusok kötötték le, eltávolodtak saját választóiktól, valamint azok mindennapi problémáiktól.

Az összefogott baloldali tömb az áprilisban rájuk voksolók több mint negyedének támogatását elveszítette.

AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁSBÓL ÉS ANNAK PÁRTJAIBÓL KIÁBRÁNDULT SZAVAZÓK A MI HAZÁNK MOZGALOMHOZ ÉS A MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRTHOZ VÁNDOROLTAK.

A felmérés alapján kijelenthető, hogy az ellenzéki összefogásról leszakadó szavazók tekintélyes részét sikeresen tudta megszólítani a Mi Hazánk, illetve a Kétfarkú Kutya Párt. Ennek megfelelően a Mi Hazánk támogatottsága áprilisról júniusra 6-ról 9 százalékra, míg a Kétfarkú Kutya Párt bázisa 3-ról 8 százalékra nőtt. Egyéb pártokra jelenleg a válaszadók 2 százaléka voksolna.

FORRÁS: Origo

Kiemelt kép: MTI/ILLYÉS TIBOR