Győzött a jobbközép összefogás – kommentálta elsőként a vasárnap és hétfő délelőtt megtartott helyhatósági választások hivatalos eredményét Matteo Salvini, a jobboldali Liga főtitkára. Több hónapos hűvös távolságtartást követően újra összefogtak az olasz jobbközép frakciók.

A kormánypárti Liga és az ellenzéki Olasz Testvérek párt több településen állított közös jelöltet, az eredmények pedig nem maradtak el. A voksoláson közel kilencmillió állampolgárt szólítottak az urnákhoz, hogy 987 település jövőbeli vezetéséről döntsön. A részvételi arány 54 százalékos volt.

Több tartományi székhelyen, Palermóban, Aquilában és Genovában a jobbközép jelöltjei vehetik át a vezetést, Parmában, Padovában azonban erősebbnek bizonyult a balközép jelöltje.

Veronában egyetlen jelöltnek sem sikerült elérnie az ötvenszázalékos előnyt, ezért két hét múlva, a második fordulóban mérhetik össze az erejüket. Pistoiában, Goriziában, Bellunóban, Alessandriában és Catanzaróban is a jobbközép közös jelöltjei győzedelmeskedtek.

A választásokkal egy időben népszavazás kiírására is sor került az igazságügy megreformálásáról. A referendum kezdeményezői a jobboldali Liga és a Radikálisok, de az Európai Unió is évek óta sürgeti az igazságügy megújítását. A népszavazáson való részvétel meglepően alacsony volt.

A szavazásra jogosult 51 millió állampolgár és ötmillió külföldön élő olasz csupán 20,9 százaléka élt demokratikus jogával. A részvételi arány az érvényességhez szükséges ötven százalék alatt maradt.

Az utólagos kommentek a jobbközép kudarcaként értelmezték a referendum megbukását, a valóság azonban, hogy a túlzottan szakmai jellegű kérdésekben csak kevesen tudtak érdemben állást foglalni.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Facebook/szelfi