Újra kiírta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a Határtalanul program pályázatát a következő tanévre, a benyújtási határidő július 15. 14 óra, az utazásokat 2023. augusztus 31-ig kell teljesíteni!

Minderről számolt be pénteken délelőtt sajtótájékoztatón a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatt csaknem kétezer pályázat még megvalósításra vár. Ennek érdekében meghosszabbították a megvalósítási időszakot, a 2019-es és a 2020-as pályázatoknál augusztus 31-ig, míg a 2021-es programnál december 31-ig. A politikus arról számolt be, hogy a program teljes keretösszege 1,88 milliárd forint, egy pályázattal ötszázezer és ötmillió forint közötti vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni. A támogatható kiadások köre nem változott.

Potápi Árpád János beszélt arról is, hogy egységesítik a Határtalanul-kirándulások arculatát, azt kérik az utazó csoportoktól, hogy a busz szélvédőjéhez tegyék majd ki a program logóját és az oktatási intézmény székhelytelepülését. Az államtitkár jelezte azt is, hogy az eddigi tematikus útvonalak mellé újabbakat ajánlanak majd az utazó csoportoknak.

A sajtótájékoztatón az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Határtalanul program 2011-ben indult. A kezdeményezés célja a magyar–magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése az anyaországi és külhoni magyarság között. A programban magyarországi iskolák tanulói a magyar kormány támogatásával osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyar közösségekről.

A programnak köszönhetően már mintegy félmillió iskolás látogathatott el határon túli magyarlakta területekre. Ennek is köszönhető, hogy a magyar egyetemisták 78 százaléka járt már határon túli magyar területen, 62 százalékuknak pedig van külhoni barátja vagy ismerőse.

Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a 2021/22-es Határtalanul középiskolai vetélkedőn 158 ezer anyaországi és külhoni diák vett részt, a június 8-i online nagydöntőbe 41 osztály jutott be. A győztes végül a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium lett, a győztesek egymillió forint osztálypénzt nyertek. A legjobb tíz osztály vehet részt a noszvaji Honfoglaló táborban, augusztus 23–29. között.

Forrás és kiemelt kép: Magyar Nemzet