Véget ért a tavaly elindított Európa Jövőjéről szóló konferenciasorozat. Ebből az alkalomból szervezett konferenciát a Polgári Magyarországért Alapítvány, amelynek során Deutsch Tamás és Gál Kinga EP-képviselők, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter értékelték az eredményeket.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője beszédében elmondta, az Európa jövőjéről szóló konferenciának a hivatalos célja az lett volna, hogy összegyűjtse az európaiak véleményét arról, milyen irányba haladjon tovább az Európai Unió. Úgy fogalmazott, ígéretesen indult, de végül sajnos a szokásos brüsszeli forgatókönyv szerint alakult. Nem megismerni akarták az európaiak véleményét a brüsszeli bürokraták, hanem saját föderalista elképzeléseiknek akartak mesterségesen társadalmi megalapozottságot teremteni – tette hozzá. Deutsch kijelentette, az Európa Jövőjéről szóló konferencia megbukott. Az unió súlyos szereptévesztésben van, Brüsszelben úgy gondolják, csak az ő világmagyarázatuk lehet helyes.

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédében elsőként ismertette a konferenciasorozat magyar eredményeit, elmondta, hogy ezek alapján az látható, hogy az EU alapszerződésének módosítására van szükség. A lisszaboni szerződés ugyanis jelenlegi formájában lehetővé teszi a lopakodó hatáskörbővítést, és azt, hogy Brüsszel próbálja meghaladni a nemzetállamokat. A miniszter kijelentette, ahhoz, hogy az unió újra úgy működjön, mint amikor Magyarország csatlakozott hozzá, a szerződések módosítására van szükség. Ezért ezt az álláspontot javasolni is fogja a magyar kormány számára. A javaslat többek között foglalkozik a jogállamiság és a döntéshozatal szabályozásának kérdésével, a tagországok szuverenitásának megőrzésével, valamint az európai demokrácia helyreállításával.

A Magyar Hírlap cikkét teljes terjedelemben itt olvashatja el.

Szerző: Pataki Zoltán

Kép: Facebook