Mintegy kéttucatnyi néptánccsoport közel nyolcszáz táncosa lépett fel a komáromi Tiszti pavilonban megrendezett Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó gazdag programján. Többek között táncház, táncoktatás, néptáncbemutató, kézműves foglalkozás, valamint előadások várták a találkozó résztvevőit.

„A felvidéki magyar néptáncegyüttesek érdekképviseletét is ellátott szakmai egyesület legjelentősebb eseménye a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó, mely az egyetlen országos szintű nagy fesztiválja” – magyarázta a Felvidék.ma megkeresésére Gálik Gábor, a Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesületének vezetője, a táncháztalálkozó főszervezője.

Huszonnyolc néptánccsoport közel nyolcszáz tagja lépett fel a fesztivál programján. Mint a főszervező megjegyezte, még a kilencvenes években hagyomány volt a táncháztalálkozók szervezése a Felvidéken. Majd az ezredforduló táján több éven át szüneteltették a seregszemlét. 2018-ban érkezett az ötlet az újbóli megszervezésre.

„Úgy éreztük, hogy a nyári időszakban Zselízen megrendezendő Országos Népművészeti Fesztivál mellett szükség van táncháztalálkozókra, hiszen ezek remek bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a Táncfórum tagszervezeteinek”.

A május 6-án és 7-én megvalósuló fesztivál igen gazdag programkínálattal várta a közönséget. Ezzel kapcsolatban a főszervező kifejtette, igyekeztek a népi kultúra több szegmensét is lefedni. Természetesen a középpontban a tánc állt…

…A rendezvény a Csoóri Sándor-program és a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg, szakmai partnere pedig a Martin György Népművészeti Szövetség és Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia volt.

A teljes írás itt olvasható.

Forrás és címkép: Felvidék.ma/Pásztor Péter