A kormánypártok vidéki szavazóbázisa jóval sokszínűbb, mint ahogy sokan feltételeznék: soraikban szép számmal vannak Budapestről kiköltözők és a fiatalok is. A Demokrata riportja Fejér megye 3-as választókerületéről szól, vagyis Pannónia szívéből, ahol egy kivételével valamennyi választókört a Fidesz nyerte.

– Ha összevetjük a 2018-as választással, az akkori eredménynél 10-15 százalékkal több szavazatot kaptunk – mutat rá Tessely Zoltán, a választókerület országgyűlési képviselője. Úgy látja: ökölszabály, hogy egy nagyon jól sikerült választási kampánnyal nagyjából öt százalékot lehet hozzátenni az eredményhez, most viszont ennek a háromszorosa volt a növekedés. A képviselő négy évvel ezelőtt is nyerni tudott, ám ez alkalommal 32 520 szavazatot sikerült begyűjtenie, míg az összefogó ellenzék jelöltje, Balázs Péter csupán 18 092-t kapott. Sőt, ha az összes induló párt, a Mi Hazánk, a MKKP, Memo, valamint a Munkáspárt–ISZOMM szavazatai is Balázst erősítették volna, még akkor sem éri utol Tessely Zoltánt.

A 2018-as 28 415 szavazathoz képest ez több mint négyezer új szavazót jelent, amit a képviselő és csapata is kiemelkedő eredménynek tart.

– A kampányidőszakban nagyon sok segítőnk volt. Pannónia szívében közel ezer ember vett részt a munkában, nekik köszönhető, hogy az üzeneteink eljutottak a választókhoz. Segítőink megosztották az emberekkel az előző évek eredményeit és felhívták rá a figyelmet, mi forog veszélyben, ha Orbán Viktor nem folytathatja a kormányzást – foglalja össze a képviselő. Ellenfele 2019-ben még el tudott hódítani egy bicskei szavazókört, és az ellenzéki előválasztáson is nyert, most viszont nem vitt különösebben erős kampányt.

– Az volt az érzésünk, hogy az ellenzék nem vette igazán komolyan ezt a választókerületet. Ellenfelemről mind a harmincöt településen készült egy-egy fotó, bizonyítandó, hogy járt ott. De a komolyabb megjelenés vagy az értelmes üzenetek már hiányoztak a kampányából – állapítja meg Tessely Zoltán.

Forrás: Demokrata

Szerző: Kovács Dániel

Kép: T. Szántó György