Hiába döntöttünk már többször is arról, hogy sem a kőolaj, sem a földgáz importja nem eshet szankciók alá, ezt a pozíciónkat újra meg újra, folyamatosan meg kell védeni. A mai nap sem lesz kivétel ez alól – hangsúlyozta Facebook-üzenetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma részt vesz az európai uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán, amelynek témája – mint a 2022Plusz is írta – ismét az Oroszországgal szembeni uniós szankciók kiszélesítése.

Mindenki biztos lehet abban, hogy nem hátrálunk meg, és a jövőben is garantálni fogjuk hazánk energiaellátásának biztonságát. Ehhez erőt ad az egy héttel ezelőtti rekordtámogatás – tette hozzá a miniszter.

Más országok nem ódzkodnak az orosz energiaágazatra kivetett szankcióktól. Simon Coveney ír külügyminiszter szerint az EU azon dolgozik, hogy az olajembargó is része legyen az Oroszország elleni következő szankciós csomagnak. Wopke Hoekstra holland és Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szintén úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság vizsgálja az orosz kőolajipar elleni büntetőintézkedések lehetőségét.

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette: összehangolt terv kidolgozására van szükség az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok teljes kivonására az Európai Unió egészéből. Közölte, a német szövetségi kormány már világossá tette, hogy a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivezetése következik, kezdve a szénnel, majd az olajjal és a gázzal.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: MTI/EPA/Julien Warnand