Márki-Zay Péter, bukott baloldali listavezető bevallotta, hogy valóban volt kapcsolatfelvétel a stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. A beszélgetések tárgya az volt, hogy minden segítséget megadnának neki, ha erre lehetőségük lesz a választások után.  Márki-Zay korábban hazugságnak nevezte a háttértárgyalásokat, de most saját magát leplezte le.

Márki-Zay Péter vasárnap, immár Simon András nélkül fogott bele megszokott élő videózásába. A több mint egyórás bejelentkezésében többek között kikotyogta, hogy igenis egyeztettek Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök stábjával, hogy bármilyen segítséget megadnának neki. A baloldal bukott kormányfőjelölte, továbbra is kiállt “az ukránok a mi háborúnkat vívják” mondata mellett.

Márki-Zay többek között arról beszélt, hogy bármilyen segítséget megadnának Zelenszkijnek. Arról beszélt, hogy megtörtént a kapcsolatfelvétel az ukrán elnök stábjával, ezt korábban tagadták.

“Ők már megszervezték, úgyhogy szerettünk volna beszélni Zelenszkij úrral. Azért nem sikerült, mert bombariadó volt Kijevben. Egyébként nagyon nagy örömmel beszéltem volna vele” – mondta Márki-Zay, aki később azt is hozzátette, hogy “sajnos nem beszéltem Zelenszkij úrral, de én nagyon nyitott lennék rá, természetesen nekem nagyon megtisztelő”.

Korábban Márki-Zay azt közölte, megerősítve korábbi kijelentését, hogy:

“Amikor azt mondom, hogy az ukránok a mi háborúnkat vívják, akkor ez is ott elhangzott abban a beszédben, csak nyilván a legtöbb ember ezt nem hallgatja meg.”

A bukott baloldali kormányfőjelölt tehát bevallotta, hogy valóban egyeztettek a kampánystábok Zelenszkijel, és így belesodorták volna az országot a háborúba.

Márki-Zay korábban hazugságnak nevezte a háttértárgyalásokat, de most saját magát leplezte le. Mint arról korábban beszámoltunk, az ukrán külügyi tárca nemtetszését váltotta ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter március 21-én a külügyminiszteri tanácson, Brüsszelben tett kijelentése, amely szerint Magyarország ellenzi a repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett és a békefenntartónak minősített szárazföldi alakulatok küldését.

Szijjártó az ülésen egyértelművé tette, hogy hazánk nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, és nem is engedi át a fegyverszállítmányokat Magyarország területén. A Magyar Nemzet úgy tudta, a magyar diplomácia vezetőjének állásfoglalása után Dmitro Kuleba külügyminiszter felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, és Ljubov Nepopnál arról érdeklődött, hogy miként lehetne elősegíteni a baloldali ellenzék választási győzelmét. A lap nemzetbiztonsági forrásból úgy értesült, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között meg is történt a kapcsolatfelvétel.

Forrás: Magyar Nemzet

Forrás: Magyar Nemzet/montázs

Egyáltalán nem volt meglepő Zelenszkij és Márki-Zay színfalak mögötti együttműködése, hiszen a baloldal kormányfőjelöltje többször nyilatkozott arról, hogy a kemény szankciók elrendelése mellett fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába. Az a körülmény sem elhanyagolható, hogy mindkettejüket befolyásolja a most regnáló amerikai adminisztráció, Joe Bidennel.

Zelenszkij egyébként egy március 29-i videójában arra számított, hogy a baloldal esetleges választási győzelme esetén fegyvert és katonákat küldene Ukrajnába.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor