2007. december 18-án az ENSZ jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus-spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a Földön.

A világnap alkalomból Ferenc pápa pénteken fogadta az Olasz Autista Alapítvány tagjait, akik 2015 óta dolgoznak az autisták és az értelmi fogyatékosok előmozdításán kutatók, orvosok, pszichológusok, szociális intézmények és a családok bevonásával.

Minden fogyatékosság kihívást és egyben lehetőséget jelent arra, hogy egy inkluzívabb, elfogadóbb társadalmat építsünk. Magunk mögött kell hagyni az előítéleteket, és az emberi méltóságra alapuló befogadó kultúrát kell elősegítenünk. A sérülékeny és kiszolgáltatott embereket sajnos túl gyakran kirekesztik, mert másnak vagy haszontalannak bélyegezik őket, holott valójában nagy kincset jelentenek a társadalom számára – fejtette ki Ferenc pápa.

Példaként említette a fogyatékkal élő fiatalok munkatapasztalatait. Ők nemcsak ápolásra szoruló személyek, hanem ők is képesek felajánlani tálentumaikat a közösség szolgálatára. Nagyon fontos, hogy támogassuk életpályájukat, hozzásegítsük őket a megfelelő oktatáshoz, munkavállaláshoz, szabadidős tevékenységekhez, amelyekben kifejezhetik kreativitásukat. Ehhez változtatni kell a gondolkodásunkon. Nagy lépések történtek ebben az értelemben, de még mindig fennállnak az előítéletek, egyenlőtlenségek és a diszkrimináció.

Az eseményről szóló teljes tudósítást a Vatican News honlapján olvashatják.

Kiemelt kép: Vatican Media