Sir Winston Churchill egy ízben parázs vitába keveredett egy feminista szervezet harcos asszonyával. Utóbbi ekképp zárta beszédét: – Ha nekem ilyen férjem lenne, mint ön, egész biztosan mérget kevernék az italába. – Mire Churchill: – Ha nekem ilyen feleségem lenne, mint kegyed, meg is innám.

Valamiért ez a történet jutott az eszembe, amikor a „patriarchátust ellenző” Patent Egyesület közleményét olvastam. Ebből idézek: „Novák Katalin új pozíciójának nem tudunk örülni. […] Régi, de még mindig hatásos trükk: egy kedvesnek tűnő női arcot adni a nők elnyomásához, és úgy prezentálni, mintha a nők egyenjogúságának megnyilvánulása lenne.” És hosszan sorolják, miért elfogadhatatlan számukra a májusban hivatalba lépő államfő. Például azért, mert esze ágában sincs szolidaritást vállalni azokkal, akik „nap mint nap az elnyomás, a megalázás, az erőszak és a bántás különböző formáit kénytelenek tűrni egy férfiakra szabott, férfiak által irányított országban”.

Legsúlyosabb érvük így hangzik: „Megválasztása napján elmondott beszédében is kacsintott egyet az abortuszellenes barátai felé: biztosította őket arról, hogy köztársasági elnökként is támogatni fogja azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre.” Hallatlan! Novák Katalin az élet pártján áll. A kommentelők egyike azt javasolta a női mivoltukat sorscsapásként megélő patentosoknak, ne a magyar nők nevében pattogjanak, mert csak egy beteges kisebbséget alkotnak. Hajlok rá, igaza van. Jut eszembe, a legfontosabb Patent-partnerek: Budapest Pride, Labrisz Leszbikus Egyesület, Szivárvány Misszió Alapítvány, Háttér Társaság, Nyílt Társadalom Alapítványok. Van kérdés?

Forrás: Magyar Nemzet

Szerző: Pilhál György

Kép: Máthé Zoltán