Szijjártó Péter szerint megváltoztatni a háborút csak párbeszéddel lehet, ezért javasolta Budapestet az ukrán-orosz háború béketárgyalásainak helyszíneként – minderről egy interjúban beszélt New Yorkban. Majd Koszovóba repült, ahol Donika Gërvalla-Schwarz külügyminiszterrel ült tárgyalóasztalhoz.

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán megosztott videós üzenetében hangsúlyozta: a Nyugat-Balkán európai integrációja nem csak magyar nemzetstratégiai szempont, de egész Európa érdeke is.

A külügyminiszter a New Yorkban zajló ENSZ egyeztetések között adott interjút, ezután repült Koszovóba. A tárcavezető ebben úgy fogalmazott: megváltoztatni egy háborút békévé csak párbeszéddel lehetséges. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra az interjúkérdésre, hogy miért javasolta Budapestet az ukrán-orosz háború béketárgyalásainak helyszíneként, úgy felelt:

A háború a szomszédságunkban zajlik, és mi gyűlöljük ezt. Mi békét akarunk.

Szijjártó Péter a New York-i interjúban elmondta, hogy bizakodónak kell lennünk a béke tekintetében, ameddig az meg nem születik. Hozzátette, a helyzet nagyon szörnyű, és minden nap egyeztet a kijevi nagykövettel. A nagykövetség nyitvatartásáról határoztak azért, hogy minden rászorulónak tudjanak segíteni.

A Magyarországra érkező menekültek száma egyre nő, és ez a szám még magasabb lesz

– tette hozzá.

Mi teljes kapacitással dolgozunk, de sajnos az ukránok sokkal lassabb ütemben engedik ki az embereket, mint amilyen gyorsan mi engedélyezni tudjuk a bejövetelüket.

A külügyminiszter szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség megfelelő állapotban és formában van ahhoz, hogy megvédje Magyarországot.

Nagyon régóta mondjuk és talán most már mindenki számára világos lesz: a Nyugat-Balkán európai integrációja nem csak magyar nemzetstratégiai szempont, de egész Európa érdeke is”

– minderről Szijjártó Péter beszélt Koszovóban. Hozzátette:

Mi jól ismerjük a leckét, ezért a méretünkből fakadó kötelezettségeken túl is segítjük a béke és stabilitás megteremtését a térségben, hiszen bármi is történik itt, annak azonnali kihatása van hazánkra.

A külgazdasági és külügyminiszter korábbi posztjában hívta fel a figyelmet arra, hogy fontos bejelentéssel készül. Akkor úgy fogalmazott:

Megindulunk Koszovóba, egy olyan országba, ahol javarészt magyar katonák biztosítják, hogy ne legyen háború. Fontos bejelentés következik!

– írta bejegyzésében a tárcavezető.